REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ερμηνεύστε τις ζωγραφιές των παιδιών


7 Ιουνίου 2013

Τι θέλουν να σας πουν άραγε;

Τα παιδιά λατρεύουν να ζωγραφίζουν. Μπορούν να ασχολούνται ώρες με σκοπό να δημιουργούν με χρώματα, δίνοντας μορφή στα συναισθήματά και τις σκέψεις τους. Ήδη από 18 μηνών, τα μικρά σας αποκτούν έντονο ενδιαφέρον στο να "μουτζουρώνουν".

Οι ειδικοί μάλιστα, ισχυρίζονται πως οι μουτζούρες, όπως τις αντιλαμβάνονται οι γονείς, εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς για τα μικρά παιδιά. Η εξάσκηση βελτιώνει το συντονισμό και τον έλεγχο των μυών, βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες και οι φυσικές κινήσεις παρέχουν συναισθηματική απελευθέρωση.

Τα μικρά παιδιά, δεν ασχολούνται τόσο με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της τέχνης τους, και ούτε σκοπεύουν να σχεδιάσουν αντικείμενα με την πρώτη. Για την ώρα, ασχολούνται με τα χρώματα και τις γραμμές. Παρόλα αυτά, μπορεί να παρατηρήσουν τις γραμμές και τις μουτζούρες τους, και με έκπληξη να αναγνωρίσουν ένα σχήμα και να το ονοματίσουν. Τα παιδιά αρχίζουν να ερμηνεύουν και αυτό θα γίνει ακόμα πιο έντονο όσο πλησιάζουν τα τρία τους χρόνια. Έτσι, σιγά σιγά αρχίζουν να σχηματίζουν και να διαμορφώνουν σχήματα. Φτιάχνουν σπιτάκια, προσπαθούν να αποτυπώσουν στο χαρτί την οικογένεια τους.

Ακόμα και αν τα σχέδια σε αυτή τη φάση πλησιάζουν το ρεαλισμό, σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής περιόδου οι ζωγραφιές παραμένουν ευφάνταστες. Τα δέντρα, οι άνθρωποι, τα σπίτια μπορεί να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και το χορτάρι μπορεί να έχει ένα καταπληκτικό μοβ χρώμα. Η ζωγραφική μοιάζει τεράστια πρόκληση σε αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά πρέπει να σκέφτονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα και αυτό απαιτεί μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη γνωστική και πνευματική ωρίμανση. Έχουν να σκεφτούν τα αντικείμενα που θέλουν να ζωγραφίσουν, το συνολικό σχέδιο και το χώρο που θα πρέπει να αφήσουν για να χωρέσουν, το πώς να χρησιμοποιήσουν τις γραμμές για να δείξουν την πραγματικότητα και άλλα τόσα, που δε θα καταφέρουν για την ώρα να πετύχουν.

Ο ρεαλισμός, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, στις ζωγραφιές έρχεται με τον καιρό. Στην ηλικία των 6 και μετά τα μικρά προσπαθούν να αντικατοπτρίσουν τον πραγματικό κόσμο με ρεαλιστικές αναπαραστάσεις, αφήνοντας πίσω τα υπέροχα φανταστικά σχέδια των προηγούμενων ετών.

Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι γονείς στο κομμάτι αυτό;

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν κάθε προσπάθεια για σχεδίαση, όποια ηλικία και αν έχει το παιδί, για να ενισχύσουν τη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Μπορούν να παρέχουν τα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού υλικά και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες του μιλώντας για τα όμορφα χρώματα, τις γραμμές και τα σχήματα που κάνει το παιδί.

Επίσης, είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται το παιδί να περιγράψει τις ζωγραφιές του. Οι γονείς πρέπει να δίνουν την ελευθερία στο παιδί να επιλέγει τα θέματα και τα χρώματα στις ζωγραφιές του και να ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση. Αντί να ζωγραφίζουν για το παιδί, μπορούν να του δίνουν χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις, δείχνοντας ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά του.

Τέλος, η ζωγραφική εκτός ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη των παιδιών, τα επιτρέπει να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους. Ακόμα, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, βασικά για την μετέπειτα ζωή του ατόμο