REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τεχνικές ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών


2 Ιουλίου 2013

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι η εγωκεντρική, ναρκισσιστική αίσθηση έπαρσης και ανωτερότητας.

Είναι η συναίσθηση της ικανότητας να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και η επίγνωση της σημαντικότητάς του ως ιδιαίτερο πρόσωπο.

Η συναίσθηση ότι ως άνθρωποι είμαστε σημαντικοί και έχουμε αξία θεμελιώνεται σε τρεις κυρίως παράγοντες:

•Στις πρακτικές ικανότητες που μας επιτρέπουν να τα καταφέρνουμε στις επαγγελματικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές μας δραστηριότητες.

•Στην αναγνώριση, την αποδοχή και την αγάπη, των άλλων.

•Στη δυνατότητά μας να αντιμετωπίζουμε με δυναμισμό και αξιοπρέπεια τις κρίσιμες καταστάσεις τις προσωπικής μας ζωής όπως είναι η ασθένεια, ο χωρισμός, η απώλεια θέσης εργασίας, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου κλπ.

Η αυτοπεποίθηση εκφράζεται με συγκεκριμένες γόνιμες συμπεριφορές και υγιή συναισθήματα όπως υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο, ανεκτικότητα και σεβασμό των άλλων, επιδίωξη αξιόλογων στόχων κλπ. Συνοδεύεται από ένα αίσθημα επάρκειας των ικανοτήτων μας, δημιουργική επικοινωνία, σωστές αποφάσεις και από την συναίσθηση ότι με τις προσπάθειές μας μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η αυτοπεποίθηση δεν καλλιεργείται μόνο με τα ενισχυτικά και υποστηρικτικά λόγια των άλλων αλλά κυρίως με την ρεαλιστική και έγκυρη αυτο-αξιολόγηση, μέσα από την ανάληψη ευθυνών, την εμπειρία της αγάπης και την δυναμική στάση απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες και τις αναπόφευκτες αντιξοότητες.

Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να αλλάξουν κάποιες τεχνικές στην ανατροφή των παιδιών τους ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους;

Αρχικά, τι σημαίνει η φράση των γονιών «Α! εγώ είμαι φίλος με τα παιδιά, επικοινωνούμε μια χαρά»; Στη θεωρία ακούγεται εξαιρετικό, αλλά στην πράξη κατά πόσο οι γονείς αυτοί επικοινωνούν σε ποιοτικό και ικανοποιητικό βαθμό με τα παιδιά.

  • Η επικοινωνία είναι σημαντική καθώς του δείχνετε πως χαίρεστε να μιλάτε μαζί τους και απολαμβάνετε να ακούτε τη γνώμη τους. Επικοινωνήστε με το παιδί με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον. Εκδηλώστε του με σωματικό τρόπο την αγάπη μου με αγκαλιές και χάδια. Τονίστε του τα θετικά του χαρακτηριστικά.
  • Προσπαθήστε να εκφράσετε την γνώμη σας με τρόπο ευγενικό, διαλλακτικό και δημοκρατικό.
  • Ομολογώ στο παιδί ότι κάποια από τα αισθήματα που το τρομάζουν είναι ή ήταν και δικά μου αισθήματα. Το παιδί δέχεται τον εαυτό του καλύτερα όταν συνειδητοποιεί ότι τα πρόσωπα που θεωρεί σημαντικά έχουν περάσει ανάλογες δυσκολίες με τις δικές του.Ενθαρρύνετε το παιδί να αντιμετωπίζει με χιούμορ ακόμη και δυσάρεστα γεγονότα.
  • Τονίστε πως κανένας δεν είναι τέλειος και πως όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη.
  • Εξηγείστε στο παιδί πως αν κάποιος θυμώνει μαζί του, το κοροϊδεύει ή του επιτίθεται, αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει ή ότι είναι κακό παιδί.
  • Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας την πρωτοβουλία να ικανοποιεί μόνο του τις ανάγκες του.
  • Εξηγήστε του ακόμα πως μέσα του ο κάθε άνθρωπος κρύβει μια απεριόριστη δύναμη, που τον βοηθά να ικανοποιεί τα όνειρα του. Αρκεί να προσπαθήσει και να δώσει το καλύτερο του εαυτό. Βοηθήστε το να υπομένει και επιμένει για τους στόχους του.
  • Ενθαρρύνετε το να εκφράζει ειλικρινά τις προσωπικές του απόψεις και να εξωτερικεύει ξεκάθαρα τα αισθήματά του.
  • Βοηθήστε το να αναπτύξει αυτοέλεγχο. Να επιλέγει τη συναισθηματική του αντίδραση αντί να αντιδρά παρορμητικά στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αυτό θα καταφέρει να το πετύχει μόνο με την επαφή των συναισθημάτων του. Όταν μάθει κανείς να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, μπορεί να καταλάβει για πιο λόγο νιώθει έτσι μπροστά σε μια δεδομένη στιγμή, προκειμένου να κατανοήσει τι είναι αυτό που το ενοχλεί.
  • Μάθετε του να απορρίπτει την άδικη κριτική αλλά να δέχεται και να αξιοποιεί την καλοπροαίρετη κριτική.

Κάντε likeστη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.