REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όχι στην κριτική, ναι στον έπαινο


14 Ιουλίου 2013

Ο έπαινος είναι πολύ σημαντικός στη ζωή των παιδιών σας.

Κάθε φορά που λέτε σωστά «Μπράβο» τα βοηθάτε να καταλάβουν ποιες πράξεις τους είναι αποδεκτές ώστε να τις επαναλάβουν στο μέλλον. Η σωστή επιβράβευση τα βοηθά να νιώσουν πως είναι αποδεκτά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους. Αντιθέτως, ένα παιδί που μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον με αυστηρή κριτική και συνεχείς παρατηρήσεις, νιώθει αδύναμο να πισέψει στον εαυτό του αφού η αυτοπεποίθησή του πλήττεται συνεχώς.

Πώς μπορείτε να βαλέτε περισσότερα "Μπράβο" στην οικογενειακή σας ζωή; 

Μην επιβραβεύετε κάθε φορά με υλικά αγαθά. Το παιδί σας ίσως συνδέσει τη θετική συμπεριφορά του με την υλική επιβράβευση και μπορεί να φέρεται θετικά μόνο όταν ξέρει ότι θα υπάρχει επιβράβευση τέτοιου είδους. Μια τεράστια αγκαλιά, φιλάκια, περισσότερο παιχνίδι και η έκφραση της χαράς του γονιού, είναι πάντα η καλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να έχει ένα παιδί. Ένα ιδιαίτερο χτένισμα που θα κάνει η μαμά στην κόρη ή η διδασκαλία ενός φοβερού κόλπου στο ποδόσφαιρο που μπορεί να δείξει ο μπαμπάς στο γιό του, είναι επίσης ιδανικά.

Προσπαθήστε να είστε σταθεροί. Μην δίνετε στο παιδί σας αυτοκόλλητα ή άλλες επιβραβεύσεις εάν αυτό δεν τήρησε τη συμφωνία του. Έτσι θα αισθανθεί το αρνητικό αποτέλεσμα μιας αρνητικής πράξης και με αυτό τον τρόπο θα έχει κίνητρο να την αποφύγει την επόμενη φορά.

Μην ξεχνάτε να λέτε ευχαριστώ και να εξηγείτε πώς η καλή του συμπεριφορά σας επηρέασε. Αν για παράδειγμα, το παιδί σας βοήθησε με το δείπνο, πείτε του «σ’ ευχαριστώ πολύ που με βοήθησες, έτσι τελειώσαμε πιο γρήγορα και ένιωσα ξεκούραστη». Με τον τρόπο αυτό γνωστοποιείτε στο παιδί τι σας ευχαριστεί και ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Το βοηθάτε με άλλα λόγια να γίνει δημιουργικό ως προς την εύρεση λύσεων, ώστε η συμπεριφορά του να μην εμποδίζει την ικανοποιήσει των αναγκών των άλλων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.