REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ένα παιδί εγκλωβισμένο σε "μη" και "όχι"


31 Ιουλίου 2013

Τα μικρά παιδιά στην προσπάθεια τους να μάθουν τον κόσμο, πολλές φορές ατακτούν.

Πώς μπορούν οι γονείς να τροποποιήσουν το περιβάλλον προκειμένου να αποφύγουν τα πολλά «μη» αλλά και μία μη αποδεκτή συμπεριφορά του παιδιού; Οι τροποποιήσεις του περιβάλλοντος χρησιμοποιούνται περισσότερο σε βρέφη και νήπια παρά σε μεγαλύτερα παιδιά. Γιατί καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς στηρίζονται περισσότερο σε λεκτικές μεθόδους. Εκεί λοιπόν ξεκινούν τα "μη" και τα "πρέπει". "Φύγε από κεί", "Μη τα πειράζεις αυτά", "Άστα εκείνα, δεν είναι για σένα" κ.τ.λ. Μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε τις καταστάσεις αυτές τροποποιώντας το περιβάλλον. Αλλάζοντας τα πράγματα στο σπίτι διευκολύνετε τους μικρούς εξερευνητές να αναπτύξουν την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους χωρίς να εγκλωβίζονται σε μη και όχι.

Εμπλουτισμός του περιβάλλοντος: Εφοδιάστε το παιδί με πολλές ενδιαφέρουσες ασχολίες που μπορεί να κάνει, για παράδειγμα παιχνίδια, υλικό για ανάγνωση, κούκλες, παζλ. Δημιουργήστε, ένα χώρο όπου το παιδί σας θα είναι ελεύθερο να παίξει και να εκφραστεί όπως θέλει, χωρίς να ανησυχείτε για την ασφάλεια του αλλά και να μην χαλάσει κάτι πολύτιμο για εσάς άθελα του. Πολύ γονείς ξεχνούν ότι τα παιδιά χρειάζονται ενδιαφέρουσες και ελκυστικές δραστηριότητες για να διατηρούνται απασχολημένα, ακριβώς όπως κάνουν και οι μεγάλοι.

Μείωση ερεθισμάτων του περιβάλλοντος: Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται ένα περιβάλλον με λίγα ερεθίσματα, όπως την ώρα πριν πάνε για ύπνο. Οι γονείς συχνά λένε να πάει το παιδί για ύπνο την ώρα που μπορεί να παίζει με τον μπαμπά του ή να βλέπει το αγαπημένο του παιδικό. Για να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι εκρήξεις που δημιουργούνται στις περιπτώσεις αυτές, οι γονείς θα πρέπει να μειώσουν τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του παιδιού αρκετή ώρα πριν τον ύπνο.

Απλοποίηση περιβάλλοντος: Μερικές φορές τα παιδιά συμπεριφέρονται με μη αποδεκτό τρόπο όταν το περιβάλλον τους είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο. Ζητούν βοήθεια από τους γονείς, εγκαταλείπουν τελείως μια δραστηριότητα, δείχνουν επιθετικότητα, πετάνε τα πράγματα στο πάτωμα, κλαίνε, φεύγουν. Πώς μπορείτε να απλοποιήσετε το περιβάλλον και να κάνετε την ζωή του μικρού σας ευκολότερη; Αγοράστε του ρούχα που μπορεί να τα φοράει μόνο του ή παπούτσια που δεν έχουν κορδόνια. Βάλτε ένα σκαμνί ή ένα κουτί στο οποίο να μπορεί να ανεβαίνει το παιδί, για φτάνει να πλύνει τα χέρια του ή να πιάνει τα ρούχα από την ντουλάπα του.

Αγοράστε παιδικά μαχαιροπίρουνα και σερβίτσια.

•Προτιμήστε να βάψετε το παιδικό δωμάτιο με πλαστικά χρώματα που πλένονται ή επιλέξτε ταπετσαρία. Τα παιδιά συχνά βλέπουν τους τοίχους ως προέκταση του μπλοκ ζωγραφικής.

Υποκατάσταση μιας δραστηριότητας με μία άλλη. Αν το παιδί σας του αρέσει να εξετάζει το περιεχόμενο του συρταριού σας με τα καλλυντικά, δώστε του κάποια άδεια μπουκάλια ή κουτιά για να παίξει μ΄αυτά στο πάτωμα. Προσπαθήστε να μην του αποσπάσετε απότομα από τα χέρια αυτό που επεξεργάζεται, θα του δημιουργήσετε ένταση και απογοήτευση, με αποτέλεσμα να βάλει τα κλάματα.

Έγκαιρος προγραμματισμός για τα μεγαλύτερα παιδιά: Αποφύγετε τις συγκρούσεις, οργανώνοντας επιμελώς το περιβάλλον των εφήβων σας. Τα παιδιά σας στην ηλικία αυτή χρειάζονται αρκετό χώρο για τα προσωπικά τους είδη, αλλά και προσωπικό χώρο μέσα στο σπίτι, καθώς και ευκαιρίες για ανεξάρτητη δραστηριότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.