REAL LIFE FAMILY MATTERS

Λιλιπούτειοι ζωγράφοι


8 Αυγούστου 2013

Όταν τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους τις μπογιές, έχουν να πουν πολλά. 

Η ζωγραφική, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα βοηθά να εκφράσουν όσα δεν μπορούν να πουν λεκτικά. Σκέψεις, φόβους, συναισθήματα, όλα αποτυπώνονται στο μπλοκ ζωγραφικής τους. Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να ενισχύσουν την δεξιότητα αυτή των παιδιών τους;

Ενθαρρύνετε την έκφραση: Η έκφραση και δημιουργικότητα είναι στοιχεία μιας ισορροπημένης ζωής, και οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δημιουργήσουν. Επιλέξτε διάφορα υλικά, μαρκαδόρους, νερομπογιές και μεγάλα μπλοκ ζωγραφικής. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης και δημιουργίας και δεν υπάρχει "λάθος" σε αυτό που θέλουν να εκφράσουν. Η προσπάθεια να φτιάξει κάτι δύσκολο και ο πειραματισμός είναι απαραίτητα στοιχεία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ενισχύστε την δημιουργία: Δώστε στο παιδί σας τα ερεθίσματα που χρειάζεται για να αναπτύξει τη φαντασία τους. Πηγαίνετε σε μία έκθεση ζωγραφικής, σ΄ένα μουσείο, μπορείτε ακόμα να του χαρίσετε βιβλία με έργα ζωγράφων ή παιδικά βιβλία με ωραία και ποιοτική εικονογράφηση. Τα ερεθίσματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια ανοιχτή συζήτηση για αυτά που βλέπει το παιδί και για τα συναισθήματά του.

Αποφυγή κριτικής: Η άμεση ή έμμεση κριτική καλό είναι να αποφεύγεται όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι έχουν φτιάξει. Οι γονείς μπορούν να κάνουν ένα γενικό σχόλιο για το πόσο ωραίο είναι αυτό που έχει φτιάξει και μετά να του ζητήσουν να πει τι έχει φτιάξει και να μιλήσει λίγο πιο πολύ για αυτό. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουν το ταλέντο και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Με άλλα λόγια πείτε στο μικρό σας τι σας άρεσε ακριβώς από τη ζωγραφιά. Τα χρώματα, τα σχέδια, τι ήταν αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.