REAL LIFE FAMILY MATTERS

Η μάθηση με τη μέθοδο Montessori


21 Αυγούστου 2013

MONTESSORI.jpg

Γνωρίστε τη μέθοδο που μαθαίνει στα παιδιά να "λειτουργούν" μόνα τους.

Εκτός από την παραδοσιακή μέθοδος μάθησης που υπόκειται συχνά σε αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητά της, υπάρχουν και κάποιες άλλες, όπως η μέθοδος Montessori, που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αποφασίζει μόνο του, χτίζοντας τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του με βάση τις δυνατότητες και τα δικά του προσωπικά χαρίσματα.

Αν και θα μπορούσε να υποτεθεί ότι πρόκειται για μία ακόμη μέθοδο όπου το παιδί μπορεί να κάνει απλώς ό,τι του αρέσει, στην πραγματικότητα η μέθοδος δεν λειτουργεί με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.

Η Maria Montessori ανέπτυξε μία μέθοδο σκέψης που θέτει το παιδί στο κέντρο της παιδαγωγίας, αντιμετωπίζοντάς το με σεβασμό, τόσο στο σύνολό του, όσο και στην ατομικότητά του, αφού εδώ η μάθηση θεωρείται ως βοήθεια στη ζωή.

«Μάθε μου να κάνω μόνος μου.» είναι η φράση-κλειδί της μεθόδου, που σημαίνει ότι το παιδί δεν αντιμετωπίζεται ως ενήλικας που γίνεται το μοντέλο που θέλουμε, αλλά είναι ένα ολοκληρωμένο άτομο το οποίο σεβόμαστε, συνοδεύουμε και παρακινούμε. Τα τρία βασικά στοιχεία στα οποία στηρίζεται η μέθοδος είναι η ελευθερία, η αυτοπειθαρχία και η μάθηση μέσω της εμπειρίας.

  •  Το παιδί αρχίζει να χτίζει την προσωπικότητά του μέσω της τόνωσης της αυτοεκτίμησής του και την αυτονομία του, πάντα με σεβασμό στο ρυθμό της μάθησής του.
  •  Γίνεται σεβαστή η ελεύθερη επιλογή που του επιτρέπει να αναπτύξει τα χαρίσματά του.
  •  Συνοδεύεται σε όλη τη διαδικασία της προσωπικής του «άνθησης».

Η ίδια η Ιταλίδα παιδαγωγός Maria Montessori έλεγε: ¨Το παιδί δεν είναι ένα βάζο που γεμίζουμε, αλλά μία πηγή που την αφήνουμε να ξεπηδήσει.»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.