REAL LIFE FAMILY MATTERS

Δύσκολη απόφαση το μέλλον


29 Αυγούστου 2013

Τα αποτελέσματα βγαίνουν και οι νέοι καλούνται να πάρουν μια απόφαση.

Σήμερα τελειώνει η αγωνία για τους νέους και τους γονείς. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν και οι νέοι καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Πόσο εύκολο μπορεί να είναι; Μετά τίθεται το ερώτημα σπουδές εδώ ή στο εξωτερικό; Κι αν μείνουν εδώ ποιο είναι το μέλλον τους, δεδομένου των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών; Μήπως, η επιλογή για εξωτερικό είναι η καλύτερη, καθώς ανοίγονται νέοι ορίζοντες; Ναι αλλά το κόστος είναι τεράστιο, γεγονός που μπερδεύει πιο πολλοί γονείς και νέους. Ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη; Από την μια οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες για το μέλλον και τις σπουδές τους. Από την άλλη ανησυχούν για το αν θα είναι καλά και αν θα τα καταφέρουν σε μια ξένη χώρα. Συναισθήματα ανάμεικτα που συνοδεύονται συχνά από τις φράσεις «Πρέπει να κοιτάξεις το μέλλον σου παιδί μου… Η Ελλάδα και το σπίτι σου θα είναι εδώ και θα σε περιμένουν…». Όλα τα δεδομένα ζυγίζονται με πολλή προσοχή και κάθε οικογένεια προσπαθεί, με σύνεση και λογική, να αποφασίσει τι είναι -τελικά- το καλύτερο για το μέλλον του παιδιού της.

Πώς μπορούν λοιπόν να πάρουν μια τόσο σοβαρή απόφαση;

Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούν τι θέλει το παιδί να σπουδάσει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ο νέος να είναι ως ένα βαθμό κατασταλαγμένος, δηλαδή να γνωρίζει ποιο είναι το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και, φυσικά, ποιες είναι οι προοπτικές μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Έτσι, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, επιλέγεται το πεδίο στο οποίο θα προσανατολιστεί. Σύμμαχο σε αυτήν την επιλογή του, δεν έχει μόνο την οικογένειά του και το σχολείο του, αλλά και τα διάφορα γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού, που παρέχουν συμβουλές, αλλά και υποβάλλουν τον υποψήφιο σπουδαστή σε τεστ. Τα τεστ αυτά δείχνουν τις δεξιότητες του παιδιού αλλά και στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Μπορεί λοιπόν να πιστεύουν πως το επάγγελμα του δικηγόρου ή του γιατρού να είναι το ιδανικό για εκείνο, αλλά το τεστ να δείξει κάτι άλλο. Ο λόγος είναι πως οι γονείς ονειρεύονται το μέλλον του παιδιού τους σύμφωνα με τα δικά τους «μέτρα και σταθμά», χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα δικά του θέλω.

Στη συνέχεια, τίθεται το ερώτημα στο εξωτερικό ή εδώ;

Από τη μία, «Μα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο αυτό στη χώρα του; Είναι ανάγκη να ξενιτευτεί;» Υπάρχουν τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών και εδώ. Βέβαια, η «ποιότητα» των σπουδών και η «ισχύς» του τίτλου σπουδών που θα αποκτήσει ο φοιτητής, τόσο για την εγχώρια όσο και για την αγορά εργασίας στο εξωτερικό, είναι που ωθούν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους νέους στο να επιλέξουν τις σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Το θέμα είναι νέος και γονείς να λάβουν υπόψη τους όλες τους παράγοντες. Πολλοί νέοι θεωρούν τις σπουδές στο εξωτερικό ως θείο δώρο. Θα ζουν μόνοι, χωρίς την καταπίεση των γονιών τους και αυτό τους συναρπάζει. Δεν θα είναι αναγκασμένοι να υπακούουν σε «κανόνες του σπιτιού», να μαζεύουν τα πράγματά τους όποτε τους ζητούν, να λογοδοτούν σε κανέναν, αλλά και να σκέφτονται συνεχώς τις συνέπειες των πράξεών τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα μπορούν να διασκεδάζουν, να επιστρέφουν ότι ώρα θέλουν και να περνούν τον περισσότερο χρόνο ανάμεσα σε φίλους και νέες παρέες, γεμίζοντας τη μνήμη της φωτογραφικής τους μηχανής με στιγμές χαράς και καλοπέρασης.

Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, ειδικά τη σήμερον ημέρα. Οι γονείς επιλέγουν να δώσουν ότι καλύτερο μπορούν στο παιδί τους, προκειμένου να αποκτήσει τα εφόδια εκείνα που θα του εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο. Επίσης, ο νέος θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να είναι συνεπής. Πρέπει να πληρώνει εγκαίρως τους λογαριασμούς και το ενοίκιό του, να μάθει να είναι οργανωμένος για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στον όγκο δουλειάς που θα έχει από το πανεπιστήμιο του και παράλληλα να φροντίζει τον εαυτό του. Επιπλέον, πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται με σύνεση τα οικονομικά του. Πολλοί φοιτητές, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία οικονομικά και να μην επιβαρύνουν τόσο τους γονείς αναζητούν κάποια part-time εργασία, αν και σε αυτή την περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμελήσει ο φοιτητής τις πανεπιστημιακές του υποχρεώσεις.

Ωστόσο, όσο δύσκολη και αν είναι η επιλογή από οικονομική αλλά και συναισθηματική άποψη, ένα είναι σίγουρο, ότι τα παιδιά θα γίνουν ανεξάρτητα και θα μπορούν να σταθούν στα πόδια.

Αν τώρα, ο νέος επιλέξει να μείνει στη χώρα του για σπουδές θα πρέπει να λάβει υπόψη τους άλλους παράγοντες. Σίγουρα, δεν έχει να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό κομμάτι αλλά έχει άλλους παράγοντες, που έρχεται αντιμέτωπος. Για παράδειγμα, ένα αβέβαιο μέλλον, το κομμάτι της ανεξαρτητοποίησης και την ανεργία. Παρ'όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνά πως είναι νέος και να μην χάνει το κουράγιο του. Έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται και να σχεδιάζει το μέλλον. 

Τίποτα δεν κρίνεται αύριο για την πορεία και την εξέλιξη της ζωής. Το ζητούμενο είναι να θυμάται πως ότι θελήσουμε μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να παλέψουμε για αυτό μ' όλο μας το είναι. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.