REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι για τα Χριστούγεννα


23 Δεκεμβρίου 2013

Πολλά παιδιά λείπουν στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη για σπουδές.

Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι μια ευκαιρία να "ξανασμίξει" η οικογένεια. Οι γονείς είναι μέσα στον ενθουσιασμό για τον ερχομό του παιδιού τους. Προσπαθούν να είναι όλα τέλεια και να βρουν ένα σπίτι ζεστό και όμορφα στολισμένο.

Η λαχτάρα αυτή αλλά και η υπερβολική φροντίδα μπορεί να δημιουργήσει μικρό εντάσεις, κάνοντας τη "γιορτινή σας συμβίωση" πιο δύσκολη. Πώς μπορείτε να αποφύγετε το δυσάρεστο κλίμα;

Αρχικά, σεβαστείτε το χρόνο τους. Οι περισσότεροι φοιτητές έρχονται για λίγες μέρες όπου προσπαθούν να κάνουν πράγματα, να συναντήσουν φίλους, να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν.

Τις πρώτες μέρες πιθανόν να θέλουν να κοιμηθούν καθώς πριν τις γιορτές έχουν exams ή εργασίες πράγμα που σημαίνει ότι μόλις έχουν βγει από μια περίοδο άγχους και κούρασης.

Το σπιτικό φαγητό είναι κάτι που ανυπομονούν να γευτούν τα παιδιά σας. Ειδικά, όσοι είναι στο εξωτερικό στερούνται αρκετές γεύσεις, γι' αυτό ετοιμάστε τη λίστα με τα αγαπημένα τους φαγητά. Αν και μεταξύ μας κάθε ελληνίδα μάνα έχει "ευαισθησία" στο συγκεκριμένο θέμα, όποτε σίγουρα θα είναι όλα στην εντέλεια.

Εκείνα θα προσαρμόσουν το πρόγραμμα τους στο δικό σας. Μην αλλάξετε την καθημερινότητα σας γιατί τους δημιουργείτε ενοχές. Μπορεί να θέλουν να δουν τους φίλους τους ή να πάνε μια βόλτα και να νιώθουν τύψεις επειδή εσείς έχετε ακυρώσει τις δραστηριότητες σας.

Μην τους κάνετε να νιώσουν φιλοξενούμενοι στο σπίτι τους. Είναι λογικό να είστε χαρούμενοι και να θέλετε να τους περιποιηθείτε. Αλλά και εκείνα με τη σειρά τους έχουν την ανάγκη να νιώσουν την ασφάλεια και την ηρεμία που τους πρόσφερε η οικογένειά τους. Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε μια ισορροπία.

Προσοχή, μην ξεκινήσετε να τους βομβαρδίζετε με τις ερωτήσεις. Πώς είσαι; Πώς περνάς; Ποιοι είναι οι φίλοι σου; Και που τρως; Το πανεπιστήμιο; Είσαι ευχαριστημένος; Και πόσα ακόμα ερωτήματα. Είναι λογικό να έχετε αγωνία και να θέλετε να μάθετε την καθημερινότητα των παιδιών σας. Αφήστε να σας μιλήσουν εκείνα και να μοιραστούν μαζί σας τις εμπειρίες τους.

Δείξτε την αγάπη σας και εκφράστε τα συναισθήματά σας αλλά δώστε τους το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται. Μπείτε στη θέση τους και προσπαθήστε να καταλάβετε πως νιώθουν. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για τις δύο πλευρές. Αγάπη, κατανόηση και διάθεση να περάσετε ήρεμες γιορτές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.