REAL LIFE FAMILY MATTERS

Το παραπονιάρικο παιδί κάτι σας λέει


12 Δεκεμβρίου 2013

Τι συμβαίνει και το παιδί σας γκρινιάζει για το παραμικρό;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους δεν σταματάει να κλαίει και να γκρινιάζει. Σκέφτονται πως αν το μαλώσουν μπορεί να ενισχύσουν την αρνητική του συμπεριφορά, αν το αγνοήσουν μπορεί να το κάνουν να νιώσει πάρα πολύ άσχημα πληγώνοντάς το, ενώ αν του κάνουν το χατίρι μπορεί να το ωθήσουν να επαναλάβει τη συμπεριφορά αυτή την επόμενη φορά που θα θέλει να πετύχει κάτι.

Πώς όμως μπορούν να αντιμετωπίσουν το επίμονο κλάμα του παιδιού τους;

• Έλλειψη σταθερότητας: Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει ένα παιδί καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Τα παιδιά που ζουν σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν κανόνες και ένα σταθερό πρόγραμμα νιώθουν ανασφάλεια. Προσπαθήστε να το προετοιμάζετε το παιδί κάθε φορά που πρόκειται να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά του.

• Αποφύγετε τις ταμπέλες ή τους χαρακτηρισμούς: «Είσαι πολύ γκρινιάρης» ή «Γιατί κλαις σαν μωρό όλη την ώρα» δεν θα βοηθήσουν καθόλου την κατάσταση. Μπορείτε να του πείτε, π.χ., «με το να γκρινιάζεις δεν θα σε αφήσω να παίξεις άλλο», αντί να του πείτε «σταμάτα πια να είσαι γκρινιάρης». Προσπαθήστε να μιλήσετε με το παιδί σας και να καταλάβετε τι είναι αυτό που το ενοχλεί.

• Μη διακωμωδείτε τη συμπεριφορά του: Ένα παιδί γκρινιάρικο δεν είναι σε καμιά περίπτωση αστεία υπόθεση. Γελώντας με αυτή τη συμπεριφορά του, αυτόματα του δημιουργείτε την τάση να την επαναλάβει, γιατί νιώθει πως σας διασκεδάζει και σας ευχαριστεί. Υπάρχει όμως περίπτωση να έχετε και πιο άσχημα αποτελέσματα. Μπορεί να νιώσει πως γελάτε μαζί του για να το κοροϊδέψετε, πως το υποτιμάτε, πως δεν υπολογίζετε καθόλου αυτό που σας λέει εκείνη τη στιγμή. Έτσι η γκρίνια θα συνοδευτεί από συναισθήματα απόρριψης και απογοήτευσης.

• Ενσυναίσθηση: Δώστε του χρόνο για να σας μιλήσει, να σας πει τι θέλει. Μιλήστε διεξοδικά μαζί του γι' αυτά που το απασχολούν, το ανησυχούν, το δυσαρεστούν και το κάνουν να γκρινιάζει. Ακούστε το παιδί με ειλικρινή αποδοχή και κατανόηση.

 Προσπαθήστε να αγνοήσετε τη γκρίνια: Δεν είναι ανάγκη να τρέχετε κάθε φορά που σας ζητάει επίμονα κάτι. Σταματήστε να ασχολείστε τόσο πολύ με όλες του τις απαιτήσεις. Μην υποκύπτετε κάθε φορά που γκρινιάζει δίνοντάς του αυτό που θέλει. Βοηθήστε το να καταλάβει πως με το να γκρινιάζει δεν θα καταφέρει όλα όσα φαντάζεται.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.