Τι γίνεται όταν το παιδί σας κάνει φασαρία στην τάξη; Πώς νιώθετε όταν σας καλούν απ΄ το σχολείο για να σας ενημερώσουν για την ενοχλητική και αρνητική του συμπεριφορά; Τι μπορεί να φταίει και το παιδί σας να αρνείται να συμμορφωθεί στους κανόνες και τα πρέπει της σχολικής κοινότητας;
Η αλήθεια είναι πως μπορεί να είναι πολλά τα αίτια που οδηγούν στη συμπεριφορά αυτή αλλά και στον χαρακτηρισμό του «καπετάν-φασαρίας» της τάξης.
Οι πιο κοινές αιτίες είναι οι εξής:
• Η ένταση και το άγχος που υπάρχει στο σπίτι μπορεί να μεταφερθεί στο σχολικό περιβάλλον. Αν οι γονείς βιώνουν μια δύσκολη περίοδο ή φωνάζουν και μαλώνουν συχνά το παιδί, μπορεί να επηρεαστεί η συμπεριφορά του. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει άμυνες για να διαχειρίζεται το άγχος που του δημιουργεί η κατάσταση αυτή. Επίσης, τα παιδιά όταν υπάρχει ένταση στο σπίτι τείνουν να το παίρνουν προσωπικά. Νιώθουν υπεύθυνα και πως έχουν να αντιμετωπίσουν τα οικογενειακά προβλήματα.
• Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο γνωστικό δυναμικό των παιδιών, όσο και στη συμπεριφορά τους. Αν δεν έχουν κοιμηθεί νιώθουν εξάντληση, έχουν νεύρα και φυσικά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα.
• Η απόδοση στο σχολείο έχει συνδυαστεί πολλές φορές με την κακή συμπεριφορά. Συνήθως ο κακός μαθητής είναι και το κακό παιδί του σχολειού. Μια ταμπέλα που αδικεί τα παιδιά και κατά τη γνώμη μας δημιουργεί και μεγαλύτερο πρόβλημα. Λειτουργεί ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
• Μια ακόμη αιτία μπορεί να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο τρόπος διδασκαλίας αλλά και οι δάσκαλοι. Τα παιδιά χάνουν πολύ εύκολα το ενδιαφέρον τους και είναι δύσκολο να δείξουν την ωριμότητα και να συνεχίσουν να παρακολουθούν χωρίς να ενοχλούν. Συνεπώς, όταν η διδασκαλία δεν ταιριάζει στο μαθησιακό προφίλ, στις δεξιότητες και στις δυνατότητες του παιδιού, τότε η αναντιστοιχία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με προβληματική συμπεριφορά.
• Ακόμα, η κακή συμπεριφορά στο σχολείο μπορεί να κρύβει άλλα πράγματα. Το παιδί μπορεί να έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Η δυσκολία αυτή να μην του επιτρέπει να έχει μια καλή απόδοση. Κατά συνέπεια το παιδί να προσπαθεί αλλά να αποθαρρύνετε συνεχώς απ΄ την χαμηλή του απόδοση. Με αποτέλεσμα να αντλεί αυτοπεποίθηση αλλά και να παίρνει την προσοχή που αποζητά μέσω της κακής συμπεριφοράς.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.