REAL LIFE FAMILY MATTERS

Το Σαββατοκύριακο πάμε βόλτα στα μουσεία!


24 Ιανουαρίου 2014

MBDBASQ_EC001_H.jpg

Τα Μουσεία ως κατεξοχήν χώρος επαφής με την τέχνη και το «ωραίο», μέσω του πλούτου των δημιουργημάτων του ανθρώπου σε διάφορες εποχές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαμορφώσουν το αισθητικό τους κριτήριο.

Η αισθητική απόλαυση μπορεί να πηγάζει από ένα έργο τέχνης, από ένα δημιούργημα της φύσης, αλλά και από ένα αντικείμενο της καθημερινότητας. Ο Μπρεχτ θεωρεί τα αντικείμενα-προϊόντα κοινωνικοϊστορικής εξέλιξης και βρίσκει «ωραίο» καθετί που έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής εξέλιξης, γιατί σημασία έχουν οι άνθρωποι, που η ιστορία τους διαμορφώνει τα αντικείμενα και όχι τα ίδια τα αντικείμενα παρουσιασμένα αποσπασματικά, χωρίς την ιστορία τους.

Αδιαμφισβήτητα η επίσκεψη των παιδιών στα μουσεία έχει πολλά οφέλη. Αρχικά, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα, έργα τέχνης και θα γεμίσουν με εικόνες και παραστάσεις. Τα εκθέματα έχουν τη δύναμη να προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών, καθώς ερεθίζουν τη φυσική περιέργεια και την εξερευνητική τους διάθεση, παρέχοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός κώδικα επικοινωνίας. Η επαφή του παιδιού με το Μουσείο προσφέρει τη βαθύτερη και πολυποίκιλη γνώση ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Είναι κρίμα να ζούμε σε μία χώρα με τόσο μεγάλη και πλούσια ιστορία και να μην «εκμεταλλευόμαστε» την δυνατότητα αυτή να μάθουμε πράγματα. Για το λόγο αυτό βάλτε στις συνήθειες σας τις επισκέψεις στα μουσεία. Πηγαίνετε τα Σαββατοκύριακα μαζί με τα παιδιά σας και περάστε ποιοτικό χρόνο. Δείτε, μιλήστε, επικοινωνήστε, ζωγραφίστε, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Εμείς σας προτείνουμε τα εξής:

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο: Η «ναυαρχίδα» των παιδικών μουσείων βρίσκεται στην Πλάκα, και μάλιστα στον πιο όμορφο πεζόδρομό της. Στην πλακόστρωτη οδό Κυδαθηναίων, ένα όμορφο σπίτι με πολύχρωμες αίθουσες, προσκαλεί τα παιδιά από 3 ετών να συμμετάσχουν σε ειδικά προγράμματα που έχουν στόχο να τους μάθουν να χαίρονται περισσότερο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν. Πέρα από τα μόνιμα εκθέματα, στις αίθουσες του μουσείου οργανώνονται ειδικές διαδραστικές δραστηριότητες, διαφορετικές για κάθε περίοδο, ενώ λειτουργεί και παιχνιδοπωλείο και υλικοπωλείο, που διδάσκει στα παιδιά τις αρετές της ανακύκλωσης.(Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ: 210 3312995)

Μουσείο Πειραμάτων: Μια παρέα ελλήνων επιστημόνων είχε την φαεινή ιδέα να στήσει έναν χώρο, που καλύπτει το κενό μεταξύ της θεωρίας που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο και της πράξης, που σχεδόν ποτέ δεν έχουν την χαρά να παρατηρήσουν από κοντά, για να εκτιμήσουν τον θαυμαστό κόσμο των επιστημών. Έτσι, το πρωτότυπο Μουσείο Πειραμάτων άνοιξε τις πόρτες του και επέτρεψε στα παιδιά (από νήπια έως εφήβους) να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εκθέματα και να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα για την φυσική, την χημεία και την βιολογία μέσα από εργαστήρια και, φυσικά, πειράματα. (Σιβρισσαρίου 6, Καισαριανή, τηλ: 210-7610038)

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή / Κέντρο ΓΑΙΑ: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά φροντίζει να προσφέρει μια πολυδιάστατη εμπειρία που φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων και να εκπαιδεύσει κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας, παρέχοντας εύληπτες αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Στον εκθεσιακό χώρο, θα κάνετε μια οικογενειακή βόλτα ανάμεσα σε δείγματα βοτάνων, εντόμων, θηλαστικών, υδρόβιων, πτηνών, ερπετών και μια γνωριμία με την γεωλογία και την παλαιοντολογία, ενώ στον κήπο θα περιηγηθείτε στα δέντρα, τους θάμνους και τα αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά. Από την άλλη, μπορείτε να επισκεφθείτε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, στο οποίο πραγματοποιούνται εικονικές παρουσιάσεις σχετικές με τον πλανήτη και την ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτόν, πάνω στην Γεώσφαιρα, έναν ημισφαιρικό θόλο 40 τ.μ. υψηλής ανάλυσης. (Λεβίδου 13, Κηφισιά, τηλ: 210 8015870)

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής ηλικίας: Επίσκεψη στο μουσείο και βόλτα στον κατάφυτο λόφο του Φιλοπάππου… τι καλύτερο! Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής ηλικίας είναι ένα διεθνώς μοναδικό διαδραστικό ίδρυμα που χρησιμοποιεί τα εκθέματα, το παιχνίδι και το παραμύθια για να ενθαρρύνει την αυτογνωσία και την κατανόηση του κόσμου από τα παιδιά, ενώ παράλληλα φροντίζει για την ενήλικη ευαισθητοποίηση σε ζητήματα συναισθηματικής ανάπτυξης. Πραγματοποιούνται επίσης εργαστήρια συμμετοχής παιδιών και γονέων κάθε σαββατοκύριακο. (Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329)

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Το συγκεκριμένο μουσείο πρωτοπορεί, πραγματοποιώντας εκθέσεις τέχνης με έργα… ανήλικων καλλιτεχνών, και συγκεκριμένα με ζωγραφικά και εικαστικά δημιουργήματα παιδιών από 5 έως 14 ετών. Οι συλλογές του Μουσείου μάλιστα περιλαμβάνουν περί τα 7.000 έργα και εμπλουτίζονται συνεχώς. Τα βραβευμένα σε Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής έργα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες, ενώ διοργανώνονται και εικαστικά εργαστήρια. (Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, τηλ. 210 3312621 και 210 3312750)

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.