REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά με το σώμα του


7 Φεβρουαρίου 2014

Υπάρχουν πολλά παιδιά, ειδικά στην περίοδο της εφηβείας που αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους. Είχαμε συνηθίσει πως εμμονή έχουν μόνο τα κορίτσια με την εικόνα τους, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα κοινωνικά πρότυπα θέλουν και τα δύο φύλα να έχουν μια άψογη, καλογυμνασμένη σιλουέτα σε σημείο που πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστική. Οι γονείς τις περισσότερες φορές νιώθουν αβοήθητοι μπροστά στο πρόβλημα αυτό.

Οι 4moms.gr μοιράζονται τη δική τους εμπειρία και δίνουν συμβουλές.

Πόσες γνωρίζουμε παιδιά και ειδικά κορίτσια που δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους και τις περισσότερες φορές χωρίς αιτία; Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα κοριτσιών στην παραλία που δεν βγάζουν τα ρούχα τους για να μπουν στην θάλασσα και αν το αποφασίσουν κάνουν τις βουτιές τους χωρίς να τα βγάλουν.

Είναι πολύ σημαντικό για όσες έχουμε κορίτσια να τις μεγαλώσουμε με θετική άποψη για το σώμα τους.

Μη χρησιμοποιούμε τη λέξη χοντρός ή χοντρή με ανάρμοστο τρόπο.

Μην αφήνουμε να εννοηθεί ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι ή να φορέσουν κάτι λόγω του μεγέθους τους.

Ποτέ μην κάνουμε φιλοφρόνηση με βάση το μέγεθος (πόσες φορές έχουμε πει «είσαι τόσο αδύνατη!» που για τις περισσότερες γυναίκες είναι το απόλυτο κομπλιμέντο…)

Επισημαίνουμε την ομορφιά της διαφορετικότητας στους ανθρώπους και τη φύση. Ας τους γαλουχήσουμε την ιδέα ότι η ομορφιά είναι η πολυμορφία. «Πως θα ήταν ο κόσμος, αν όλα τα λουλούδια ήταν όμοια;»

Αποφεύγουμε να βασίζουμε τη σωματική δραστηριότητα σχετικά με το μέγεθος ή με με το τι φάγαμε («Έχω να κάψω εκείνη την τούρτα»). Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι διασκέδαστική.

Μην βάζουμε ετικέτες στα τρόφιμα ως «καλά» και «κακά».

Προσφέρουμε μια ποικιλία τροφών με μέτρο. Το φαγητό πρέπει να είναι χαρά.

Μην πιέζουμε τα παιδιά μας να φάνε αν λένε ότι δεν πεινάνε. Η φράση «τελειώστε το φαγητό σας!» Πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο νας.

Μην αρνιόμαστε το φαγητό στα παιδιά αν λένε ότι πεινάνε. Μερικές φορές αγνοούμε τις απόψεις και τα συναισθήματά των παιδιών. Ας προσπαθήσουμε να έχουμε μια ποικιλία υγιεινών επιλογών που τα παιδιά μας να τρώνε όποτε θέλουν.

Ποτέ μην σχολιάζουμε την ποσότητα (πολύ λίγο ή πάρα πολύ) που τρώνε τα παιδιά μας.

ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιούμε το φαγητό ως ανταμοιβή, κίνητρο, ή τιμωρία.

Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας από αρνητικές εικόνες του σώματος στα μέσα. Μην παρακολουθούμε εκπομπές με ανθρώπους που εξυμνούν τον τρόπο που έχασαν τα κιλά τους ή οτιδήποτε προώθεί της εμφάνιση ως μια διαδρομή προς την ευτυχία.

Αποφεύγουμε να μιλάμε συνέχεια για τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα. Η ανάλυση των τροφών σε λίπος, υδατάνθρακες, θερμίδες, μπορεί να γίνουν εμμονή στο να υπολογίζονται.

Ενθαρρύνουμε την αυτοεκτίμηση, εκτός από την εμφάνιση, την πνευματικότητα, τις αξίες, την ενσυναίσθηση, την προσπάθεια.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.