Είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μου;
Πώς να του συμπεριφερθώ; Πώς να του μιλήσω; Μήπως του δημιουργήσω ψυχολογικά; Είμαι καλός γονιός; Πώς θα του μάθω να σέβεται; Να λέει την αλήθεια; Να είναι καλό παιδί; Να νοιάζεται τους άλλους; Να είναι υπεύθυνο; κτλ. Οι ανησυχίες και οι φόβοι των γονιών δεν σταματούν. Το θέμα είναι, πως οι γονείς εγκλωβίζονται στο ρόλο τους, «είμαι η μητέρα του και θα με ακούει», «είμαι ο πατέρας του και οφείλει να με σέβεται», με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σαν ένα εργασιακό project ή ως κάποιο αγώνα ταχύτητας. Μπορεί οι χαρακτηρισμοί αυτοί να φαίνονται σκληροί ή παράλογοι, αλλά σκεφτείτε για λίγο την καθημερινότητά σας.
Από την ώρα που θα ξυπνήσει το μικρό σας μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί ακούει τις φωνές των μεγάλων να του λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Έχετε αναρωτηθεί πώς νιώθει το παιδί σας; Πόσο εύκολο νομίζετε πώς είναι για εκείνο να μην μπορεί να επιλέξει μόνο του με τι να ασχοληθεί; Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει να ακούσετε και να παρατηρήσετε ποτέ τα παιδιά σας; Το κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στη δική του ζωή. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να τα επιβαρύνετε με δικές σας προσδοκίες. Γιατί θα πρέπει κοινωνικά να κάνετε ότι κάνουν οι άλλοι; Ναι, μπορεί έτσι να είναι η ζωή αλλά έχετε πάντα το δικαίωμα να επιλέξετε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας να γίνουν μόνα τους αυτό που θέλουν, χωρίς να τους επιβάλλετε τα δικά σας σχέδια για τη ζωή τους. Είναι ωραίο να γίνουν μόνα τους κάτι σπουδαίο και όχι αυτό που θέλετε εσείς. Αν τα βοηθήσετε να τα καταφέρουν τότε θα «κοιτούν πίσω» και θα θυμούνται μια χαρούμενη παιδική ηλικία.
Πώς μπορείτε να καταφέρετε κάτι τέτοιο;
Δώστε τους ελεύθερο χρόνο. Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού σας. Τώρα, το καλοκαίρι δεν υπάρχει λόγος να τα πιέζετε να ασχοληθούν με διάβασμα και άλλες δραστηριότητες που θα τους στερήσουν το ξένοιαστο παιχνίδι.
Να θυμάστε πως το παιχνίδι δεν απελευθερώνει μόνο ενέργεια, αλλά τα βοηθά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, αισθητικές, κινητικές, νοητικές και κοινωνικές. Το παιχνίδι, μάλιστα, στη φύση είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για να αποκτήσουν μια εικόνα του κινδύνου. Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε το σημαντικότερο σκοπό αυτής της δραστηριότητας που λέγεται παιχνίδι: την ευχαρίστηση του παιδιού.
Αφήστε να διδαχθούν από τα παθήματά τους. Ναι οι γονείς φοβούνται και αγχώνονται για τα παιδιά τους, μην πέσουν, μην χτυπήσουν. Είναι πολύ δύσκολο για ένα γονιό να αφήσει το παιδί του να εκτεθεί σε κινδύνους. Όταν, όμως, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, το ρίσκο μπορεί να του διδάξει πολλά. Αν δεν το αφήσετε να πέσει, πώς θα ξανασηκωθεί;
Φέρτε τα σε επαφή με τη φύση. Αφήστε το παιδί να παίξει στον κήπο, με τα χώματα, στο πάρκο, φυτέψτε μαζί του ένα λουλούδι στο μπαλκόνι, παρακινήστε το για ένα μια βόλτα στο δάσος. Μάθετε του να αναγνωρίζει τα φυτά και τα δέντρα. Προσπαθήστε να μην κλείνετε το παιδί στο σπίτι. Ναι, είστε κουρασμένοι και η έλλειψη του χρόνου κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, όμως είναι παιδιά. Με το να εγκλωβίζονται όμως στο σπίτι, στερούνται πολλά. Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα ή τις πλατείες της γειτονιάς σας. Ξαπλώστε παρέα κάτω από ένα δέντρο και απλώς αφουγκραστείτε τους ήχους. Αφήστε στην άκρη φράσεις του τύπου «Θα λερώσεις τα ρούχα σου» ή «Μην τρέχεις, θα χτυπήσεις». Δώστε του τη δυνατότητα να διασκεδάσει και διασκεδάστε κι εσείς μαζί του. Έτσι, όλοι θα ανυπομονείτε για την επόμενη βόλτα σας, εκδρομή ή ταξίδι.
Κλείστε που και που την τηλεόραση. Με την τηλεόραση, δεν υπάρχει επικοινωνία, αλληλεπίδραση. Ένα άτομο παρακολουθεί να συμβαίνουν πράγματα έξω από αυτό. Αν δεν μπορείτε να του τη στερήσετε, προσπαθήστε να παρακολουθείτε κάποιες εκπομπές μαζί του, να του εξηγείτε τι συμβαίνει. Δείτε μαζί ντοκιμαντέρ και όχι προγράμματα για ενηλίκους.
Το μεγαλύτερο μυστικό για ευτυχισμένα παιδικά χρόνια είναι ένα, χρόνος με τους γονείς τους. Τα παιδιά, περισσότερο από οποιαδήποτε δραστηριότητα, χρειάζονται την οικογενειακή εστία. Παιχνίδι, γέλια, αγκαλιές, χάδια, τα έχουν ανάγκη περισσότερο από το μπάσκετ, τα μαθήματα πιάνου ή το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.