REAL LIFE FAMILY MATTERS

5 πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνετε τη φετινή σχολική χρόνια


1 Σεπτεμβρίου 2014

Ως γονείς!

Τέλειωσε το καλοκαίρι και μπήκαμε επίσημα στο φθινόπωρο! Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν και τα μικρά σας επιστρέφουν στα θρανία. Κάθε χρόνο έχετε τόσο μεγάλη αγωνία σχετικά με την πρόοδο των παιδιών σας τόσο για τα μαθήματα του σχολείου όσο και για τις εξωσχολικές δραστηρίοτητες που σας κάνει να χάνετε τον έλεγχο. Αγχώνεστε, φωνάζετε, τσακώνεστε. Φέτος λοιπόν θα ήταν καλό να δείτε τα πράγματα από μία άλλη οπτική.

Τι να αποφύγετε τη νέα σχολική χρονιά:
  1. Οι εργασίες των παιδιών για το σπίτι είναι δική τους ευθύνη και θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Είναι βασικό τα παιδιά να έχουν το δικό τους χώρο μελέτης. Τετράδια μαθηματικών, χάρτες γεωγραφίας και βιβλία ιστορίας δεν επιτρέπονται στο τραπέζι της κουζίνας, στο σαλόνι ή να περιφέρονται στο σπίτι. Ξέρετε πολύ καλά πως τα μικρά σας με την πρώτη δυσκολία θα παραπονεθούν, θα ζητήσουν τη βοήθειά σας, θα κρύψουν τις εργασίες ώστε να μην παιδευτούν άλλο και να μην χάσουν χρόνο απ΄το παιχνίδι. Όταν το ανακαλύψετε θα γκρινιάξετε για λίγο αλλά στη συνέχεια θα δώσετε εσείς τη λύση προκειμένου να μην πάνε αδιάβαστα στο σχολείο. Είναι η πιο εύκολη λύση. Δεν το λέμε για να σας κρίνουμε αλλά η αλήθεια είναι πως με τον τρόπο αυτό τα μικρά σας δεν μαθαίνουν. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως τα μαθήματα είναι δικό τους θέμα και καλό θα ήταν να τελειώνουν το διάβασμα την Παρασκευή το απόγευμα ώστε να έχουν ελεύθερο το Σαββατοκύριακο για παιχνίδι. Αν χρειάζονται βοήθεια να είστε πρόθυμοι να τα βοηθήσετε στο χώρο μελέτης τους χωρίς όμως να τους δώσετε την λύση. Τη λύση πρέπει να την βρουν μόνα τους. Δεν πειράζει να μην βρουν την απάντηση σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Σημασία έχει να προσπαθήσουν να το λύσουν. Μόνο έτσι θα μάθουν.
  2. Μην φορτώσετε τα παιδιά με χιλιάδες εξωσχολικές δραστηριότητες. Αγχώνεστε για την πρόοδο τους και προσπαθείτε να τους δώσετε όσα πιο πολλά εφόδια μπορείτε όμως δεν βοηθάτε με τον τρόπο αυτό. Τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να εστιάσουν κάπου συνεπώς σύντομα χάνουν το ενδιαφέρον τους. Αφήστε να επιλέξουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες που εκείνα θέλουν.
  3. Μην ρωτάτε κάθε μέρα τους εκπαιδευτικούς "Πώς πήγαμε σήμερα;". Είναι εξαντλητικό και άκρως αγχωτικό γι΄όλους σας.
  4. Μην είστε πρόθυμοι για όλα σ΄ότι αφορά τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών σας. Είναι δικό τους πρόβλημα όσο εγωιστικό κι αν σας ακούγετε. Πρέπει να μάθουν να έχουν υποχρεώσεις και να αναλαμβάνουν τις συνέπειες αυτών.
  5. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας αλλά ούτε και τα παιδιά σας με άλλες οικογένειες. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.