REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μήπως το παιδί σας έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ADHD);


11 Σεπτεμβρίου 2014

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD), έχει αγγίξει ένα συγκλονιστικό πληθυσμό των παιδιών. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που περιλαμβάνει, είναι η υπερκινητικότητα, η παρορμητικότητα και η αδυναμία του παιδιού να διατηρήσει την εστίαση. Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν διαγνωστεί με ADHD, οδηγώντας σε εκτεταμένες δοσολογίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται με τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων, και ανησυχούν για τις απαιτήσεις που υπάρχουν μέσα στην τάξη. Για να διευκολυνθεί αυτή η πίεση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής είναι αρκετά σημαντικό.

Αν και η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να εξάλειψη τα συμπτώματα. Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν ενδιαφέρον, για το αν ορισμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα τους,  μπορούν να επηρεάσουν συγκεκριμένα συμπτώματα σε ένα υποσύνολο των παιδιών με ADHD.

  • Μείωση της ζάχαρης

Η ζάχαρη δεν είναι μόνο η λευκή ουσία, είναι, επίσης, το σιρόπι καλαμποκιού, η φρουκτόζη, το ζαχαροκάλαμο. Επιπλέον, βρίσκεται  κρυφά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων το φυστικοβούτυρο, το ψωμί και τα δημητριακά. Μια ισχυρή δοσολογία ζάχαρης, μπορεί να δώσει άμεση ενέργεια στα κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αυξήσει την υπερκινητικότητα και να επηρεάσει τη συγκέντρωση  στα  παιδιά με ADHD .

  • Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, του καρδιαγγειακού επεισοδίου, του καρκίνου του προστάτη, της άνοιας και της  νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι, η ανεπάρκεια των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να συμβάλει στη συμπτώματα της ADHD, διότι αυτά τα λιπαρά, βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνήσουν, βελτιώνουν την διάθεση και προάγουν την πνευματική ευστροφία. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν, ότι τα παιδιά με ADHD μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

  • Ιχνοστοιχεία

Ανεπάρκειες συγκεκριμένων βιταμινών ή ανόργανων συστατικών - όπως ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγνήσιο, και βιταμίνη Β 6 - έχουν τεκμηριωθεί σε παιδιά με ADHD. Όμως, τα αποτελέσματα των δοκιμών, ότι  τα συμπληρώματα με βιταμίνες ή μέταλλα, ανακουφίζουν τα συμπτώματα ADHD, ήταν ασυνεπή. Παρά το γεγονός ότι τα συμπληρώματα βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων μπορεί να βοηθήσουν, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι χρήσιμα, για όλα τα παιδιά με ADHD. Επιπλέον, οι μεγάλες δόσεις κάποιων βιταμινών, που μπορεί να είναι τοξικές και πρέπει να αποφεύγονται.

  •  Προσοχή στον ύπνο 

 Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την προσοχή και την εστίαση. Το σώμα χρειάζεται τον ύπνο, προφανώς για να δημιουργήσει την ενέργεια για την επόμενη μέρα. Άρα, καλό είναι να κρατάτε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας, σκοτεινό και δημιουργήσετε ένα άνετο καταφύγιο του ύπνου. Εάν το παιδί σας θέλει ένα φως τη νύχτα, προσπαθήστε να το απενεργοποιήσετε από τη στιγμή που είναι κοιμισμένο. Επίσης, κρατήστε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις και παιχνίδια του υπολογιστή, έξω από την κρεβατοκάμαρα, καθώς μπορούν να γίνουν η αιτία για  σημαντικές διαταραχές του ύπνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.