REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μπορεί τα υπέρβαρα παιδιά να αναπτύξουν άσθμα;


24 Μαΐου 2015

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν άσθμα, τα συμπτώματά του οποίου περιλαμβάνουν δύσπνοια και συριγμό κατά την εκπνοή. Περίπου  9,5 τοις εκατό των παιδιών, έχουν χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών. Μία μελέτη στο περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας υποστηρίζει, ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο άσθμα και στα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ειδικά αν υπάρχει περίσσεια σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά. Η ανάλυση εκτιμά, ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 14,  εμφανίζουν άσθμα κάθε χρόνο εξαιτίας του υπερβολικού σωματικού βάρους. Όμως, δεν είναι εντελώς σαφές γιατί τα  υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άσθμα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν, ότι η αλλαγή της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο, διότι τα παιδιά τρώνε όλο και λιγότερα φρούτα και λαχανικά και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μερικές καλές ειδήσεις

Υπάρχουν καλά νέα, όμως. Ακόμη και μια μικρή βελτίωση σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα του άσθματος. Μελέτες έχουν δείξει, ότι αν τα παιδιά με υψηλό σωματικό βάρος χάσουν κιλά, τότε δεν είναι πλέον σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Επίσης, αν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και οι έφηβοι με άσθμα χάσουν βάρος, η λειτουργία των πνευμόνων τους και τα συμπτώματα βελτιώνονται.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, τα παιδιά που τρώνε δίαιτες υψηλές σε βιταμίνες C και E, βήτα-καροτίνη, φλαβονοειδή, μαγνήσιο, σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι οι έφηβοι με κακή διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα άσθματος. Όσοι, δηλαδή δεν έτρωγαν αρκετά φρούτα και  τρόφιμα με βιταμίνες C και E και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ήταν πιθανό να έχουν μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Μια άλλη μελέτη του 2007 έδειξε,  ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με μια μεσογειακή διατροφή - πλούσια σε ξηρούς καρπούς και φρούτα όπως τα σταφύλια, τα μήλα και τις ντομάτες - ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα άσθματος.

Ανεξάρτητα, όμως από τη συγκεκριμένη σχέση μεταξύ άσθματος και διατροφής, γνωρίζουμε ότι, η καλή διατροφή είναι σημαντική για όλους, και ιδίως για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Αν δεν έχετε πάρει τα σωστά θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπές  σε ασθένειες και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να καταπολεμήσει  τις λοιμώξεις αναπνευστικού.

Εάν, λοιπόν  έχετε υπέρβαρα παιδιά με ή χωρίς άσθμα, μπορείτε να τα βοηθήσετε να επιτύχουν ένα υγιές βάρος για την καλύτερη διαχείριση ή την πρόληψη. Δώστε τους, μια ισορροπημένη διατροφή και να ενθαρρύνετε τα να κάνουν σωματικές  δραστηριότητες, αφού μιλήσετε πρώτα μα τον γιατρό τους. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.