Η ομοφυλοφιλία είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται μήπως το παιδί τους μεγαλώνοντας γίνει "ομοφυλόφιλος". Απ΄τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού τα πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίζονται. Τα αγόρια παίζουν με αυτοκίνητα και τα κορίτσια με κούκλες, τα μεν φορούν μπλε ρούχα και τα δε ροζ, ενώ οι κλασσικές κοινωνικές νόρμες δίνουν και παίρνουν σ΄όλες σχεδόν τις οικογένειες: "Μην κλαις, οι άντρες δεν κλαίνε", "Μην φοβάσαι, οι άντρες δεν φοβούνται", "Καλέ βάλε μία κορδέλα στα μαλλιά σου, σαν αγοροκόριτσο είσαι" και πολλές ακόμη φράσεις γνωστές σ΄όλους μας. Κάθε γονιός στο άκουσμα της λέξης ομοφυλοφιλία, σοκάρεται. Δεν ξέρει πως να το χειριστεί και αποφεύγει κάθε είδους συζήτηση. Είναι κάτι απ΄το όποιο κινδυνεύουν μόνο οι άλλες οικογένειες, οι "προβληματικές", όχι η δική τους.
Πόσα φοβικά συναισθήματα μπορούν να διοχετεύσουν στα παιδιά τους οι γονείς; Πόσο φοβισμένους ενήλικες μπορούν αναθρέψουν; Ενήλικες που δεν ξέρουν να διαχειριστούν και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, ιδέες, απόψεις, χρώμα ματιών, μαλλιών, δακτυλικά αποτυπώματα και τόσα πολλά ακόμη. Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην σεξουαλικότητα;
Οι γονείς φοβούνται να απαντήσουν ή μάλλον δεν ξέρουν τι να απαντήσουν. Είναι ένα απαγορευτικό, δύσκολο θέμα που το να το κληροδοτήσουν και ως έχειν θέλησαν να το κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Σήμερα, όμως, σε μία εποχή που η διαφορετικότητα έχει θέση σε κάθε κοινωνία, το θέμα είναι προς συζήτηση σε πολλά σπίτια και σε πολλά κοινωνικά πλαίσια. Οι γονείς καλούνται να δώσουν μία απάντηση στην ερώτηση των παιδιών τους. Η αποφυγή της απάντησης δημιουργεί καχυποψία και το ίδιο το παιδί αποκτά την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι κακό. Κι αυτό το ακολουθεί σε όλα τα στάδια και σ΄όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η παροχή γνώσης και πληροφόρησης σχετικά με την κοινωνική πραγματικότητα δεν ωθεί απαραίτητα το παιδί στην ομοφυλοφιλία.
Αντιθέτως, το σωστά ενημερωμένο παιδί θα μπορέσει να διευρύνει τους ορίζοντές τους, να αναπτύξει την κρίση του και να μάθει να σέβεται όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν την ίδια στάση και τις ίδιες ιδέες για εκείνο. Οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν οι ίδιοι και να αποκτήσουν μία σωστή πληροφόρηση και όχι μονομερή γεμάτη φοβικά συναισθήματα.
Η κοινωνία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Δημιουργούνται νέοι τύποι οικογένειας, με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες. Συνήθως, σ΄αυτές τις οικογένειες υπάρχει ένα παιδί είτε από υιοθεσία, είτε από παρένθετες μητέρες ή από τράπεζα σπέρματος. Το θέμα δεν είναι οι οικογένειες αυτές να περιθωριοποιηθούν ή να αντιμετωπίζονται σαν να ήρθαν απ΄τον Άρη. Στις οικογένειες αυτές οι δυναμικές που δημιουργούνται είναι ακριβώς οι ίδιες που δημιουργούν και σε μία πυρηνική οικογένεια της σύγχρονης κοινωνίας. Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και τα παιδιά τους γονείς. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στις νέες οικογένειες γνωρίζουν πολύ καλά την ταυτότητα του φύλου τους αλλά και τους κοινωνικούς ρόλους που έχουν τα δύο φύλα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομοφυλόφιλες οικογένειες είναι ελευθέρα να επιλέξουν εκείνα την σεξουαλική τους ταυτότητα.
Μιλήστε λοιπόν με τα παιδιά σας και απαντήστε τους με ειλικρίνεια στην ερώτησή του λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του παιδιού. Να θυμάστε "η πληροφόρηση σώζει ζωές και η άγνοια σκοτώνει".