REAL LIFE FAMILY MATTERS

Το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει το IQ των παιδιών


13 Νοεμβρίου 2014

Τα στατιστικά επανειλημμένα έχουν υποδείξει, ότι τουλάχιστον ένα στα τέσσερα παιδιά έχει πρόβλημα βάρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η παχυσαρκία να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, τόσο της δημόσιας όσο και της υγείας των παιδιών. Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας,  ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται  ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί όλο και περισσότερα παιδιά, τρέφονται με πρόχειρο φαγητό, λόγω των γρήγορων ρυθμών που επικρατούν σε κάθε οικογένεια.

Όμως οι ερευνητές προειδοποιούν, ότι τα λεγόμενα junk foods, εκτός από το πρόβλημα του βάρους, μπορεί να δημιουργήσουν στα παιδιά και βλάβη του πνευματικού δυναμικού τους. Μελέτες υποστηρίζουν ο,τι όσα τρώνε περισσότερα  πατατάκια, μπισκότα, πίτσες, πριν από την ηλικία των τριών ετών, έχουν χαμηλότερο IQ πέντε χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν μια υγιεινή διατροφή, με φρούτα, λαχανικά και σπιτικό φαγητό. Αλλά, ακόμη κι αν η διατροφή τους βελτιωθεί στη πορεία, θα μπορούσε να είναι πολύ αργά, γιατί οι παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν για μια ζωή.

Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ό,τι η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, γιατί  ο εγκέφαλος τους αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό. Τα μικρά παιδιά που ακολουθούν μια διατροφή γεμάτη με λίπη, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, καταναλώνουν πολύ λίγες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα το μυαλό τους να μην αναπτύσσεται ποτέ στα βέλτιστα επίπεδα. Επίσης, από την ηλικία των τριών ετών και πάνω, η ανάπτυξη του εγκεφάλου επιβραδύνεται, άρα  η διατροφή μπορεί και να μην έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ΙQ στα παιδιά.

Επιπλέον, από μελέτες έχει βρεθεί  ο,τι  η παραδοσιακή διατροφή με βάση το κρέας και τα λαχανικά, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ IQ, πιθανώς διότι περιέχει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι και σπιτικά φαγητά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να δώσετε στα παιδιά σας ένα ανθρακούχο αναψυκτικό, τσιπς ή πίτσα, απλά αυτές οι τροφές και τα ποτά, δεν πρέπει να κυριαρχούν στην διατροφή τους.