REAL LIFE FAMILY MATTERS

7 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας όταν τραυλίζει


15 Νοεμβρίου 2014

Ο Τραυλισμός εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 2 ½ - 3 ½  ετών, όπου μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός και δικαιολογημένος αφού ο ρυθμός σκέψης τους είναι γρηγορότερος σε σχέση με την γλωσσική τους ικανότητα. Εδώ το παιδί, μπορεί να επαναλαμβάνει ή να παρατείνει ήχους, συλλαβές, λέξεις ή ακόμα και φράσεις.  Έχοντας ως αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η ομαλή ροή της ομιλίας του.

Μετά το τρίτο και τέταρτο έτος, που η γλωσσική τους ανάπτυξη και το λεξιλόγιο τους  αυξάνεται σημαντικά, κάποιο σύμπτωμα μόνο τραυλισμού μπορεί με την επίδραση εξωγενών παραγόντων (όπως κακή διαπαιδαγώγηση, άσχημο ψυχολογικό κλίμα) να μονιμοποιηθεί και ο τραυλισμός να λάβει χρόνιο χαρακτήρα.

Έτσι, λοιπόν αν οι φυσιολογικές για την ηλικία δυσκολίες λόγου αυξηθούν σε συχνότητα, επιμείνουν και αρχίσουν να συνοδεύονται από μυϊκές συσπάσεις του προσώπου (τικ), παύσεις , μείωση, ή ακόμα και άρνηση της ομιλίας, καλό θα είναι ο γονιός να απευθυνθεί στον Λογοθεραπευτή.

Ειδάλλως, υπάρχουν 7 τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας; 

  1. Μιλήστε με το παιδί σας χωρίς να βιάζεστε και με πολλές παύσεις. Περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, αφού ολοκληρώσει αυτό που θέλει να σας πει το παιδί, προτού ξεκινήσετε να απαντήσετε. Η δική σας αργή και χαλαρή ομιλία θα είναι πιο αποτελεσματική από το να συμβουλεύετε το παιδί σας να μιλάει πιο αργά ή να ξανά προσπαθήσει πιο σιγά.
  2. Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που του κάνετε. Τα παιδιά μιλάνε πιο άνετα όταν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες από το να απαντάνε σε ερωτήσεις που τους κάνουν οι ενήλικες. Αντί να κάνετε ερωτήσεις, προσπαθήστε να κάνετε απλά σχόλια πάνω σε αυτά που έχει να σας πει, και αφήστε τον να καταλάβει ότι τον ακούτε και τον προσέχετε όταν μιλάει.
  3. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις του προσώπου καθώς και τη γλώσσα του σώματος όταν συζητάτε μαζί του. Για να του δείξετε ότι προσέχετε το μήνυμα που θέλει να σας δώσει και όχι το πώς μιλάει.
  4. Δώστε μερικά λεπτά καθημερινά, επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε εκείνον. Κατά την διάρκεια, αυτής της στιγμής αφήστε τον να επιλέξει τι θέλει να κάνετε. Αφήστε τον να σας καθοδηγήσει στο τι δραστηριότητα θέλει να κάνετε καθώς, και να αποφασίσει εκείνος πότε θέλει να μιλήσει και πότε όχι. Όταν μιλάτε εκείνη την ώρα, χρησιμοποιήστε αργή ομιλία, ήρεμη και χαλαρή με ποικιλία από παύσεις. Αυτή την ήσυχη και ήρεμη στιγμή μπορείτε να χτίσετε την εμπιστοσύνη του, αφήστε τον να καταλάβει ότι ως γονιός διασκεδάζετε και χαίρεστε με την παρέα του. Με τον καιρό θα μπορέσει το παιδί νιώθοντας άνετα να μιλάει μαζί σας και να σας εκφράσει τα συναισθήματά του.
  5. Βοηθήστε όλη την οικογένεια να μάθουν να συζητάνε καθώς και να ακούνε. Παιδιά, κυρίως που τραυλίζουν, βρίσκουν πιο εύκολο να μιλάνε όταν ξέρουν ότι δεν θα τους διακόψουν καθώς και όταν έχουν την προσοχή των ακροατών τους.
  6. Παρατηρήστε τον τρόπο που επικοινωνείτε με το παιδί σας. Προσπαθήστε να αυξήσετε αυτές τις στιγμές δίνοντας στο παιδί το μήνυμα ότι τον ακούτε και έχει αρκετό χρόνο να μιλήσει. Προσπαθήστε να μειώσετε την γρήγορη ομιλία, να τον διακόπτετε και τις συχνές ερωτήσεις.
  7. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω δεχτείτε το παιδί σας όπως είναι. Ο πιο σημαντικός τρόπος είναι η δική σας υποστήριξη για εκείνον, είτε τραυλίζει και είτε όχι.
Ευχαριστούμε την Χατζηνικολάου Ευστρατία – Ρίτα, B.Sc in Logopaedics, dromostoulogou.gr.