REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τί μουσική πρέπει να ακούμε στην εγκυμοσύνη;


2 Δεκεμβρίου 2014

article-2588845-1C8D58BD00000578-205_634x402.jpg

Έχει γίνει πολύς και συχνός λόγος για την ευεργετική επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο. Το εμβρυϊκό ηχητικό περιβάλλον είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και έχει πλέον αποδειχτεί πως η μουσική χαλαρώνει τη μητέρα και το μωρό σε μεγάλο βαθμό.

Μια μέλλουσα μητέρα πρέπει να προσπαθεί να απαλλαγεί από το στρες και οτιδήποτε τη χαλαρώνει και την ηρεμεί βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού και βάζει έναν ακόμη λίθο στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Από τον τέταρτο μήνα το έμβρυο δέχεται όλα τα ηχητικά ερεθίσματα και η πρώτη του "μουσική" είναι ο χτύπος της μητρικής καρδιάς. Με δεδομένο πως οι ακουστικές εμπειρίες του εμβρύου αποτελούν το κυριότερο ερέθισμα στην ορθή εγκεφαλική του ανάπτυξη, η επιλογή κατάλληλης μουσικής είναι υψίστης σημασίας.

article-2588845-1C8D58BD00000578-205_634x402

Καλό λοιπόν είναι οι γυναίκες να επιλέγουν μουσικές που δεν τις στρεσάρουν. Μπορούν, για παράδειγμα, να επιλέξουν τραγούδια για πιάνο, cd για νεογέννητα με απλές, ευχάριστες μελωδίες, τα οποία θα μπορέσουν να τα ακούν και μετά τη γέννα με το μωρό τους. Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί ο Μότσαρτ που πλέον θεωρείται βασικό και απόλυτα ευεργετικό άκουσμα για τα έμβρυα μα και τα νεογνά. Παρατηρήθηκε πως μωρά που άκουγαν Μότσαρτ ως έβρυα, έχουν πιο ομαλή διατροφική συμπεριφορά και λιγότερα προβλήματα συγκέντρωσης σαν παιδιά. Ο Μότσαρτ ξεκινάει πάντα ήρεμα και ήσυχα και επιταχύνει κι οι γιατροί έχουν εστιάσει σε αυτό το γεγονός σχετικά με τη ρυθμικότητα και τα αποτελέσματά της.

Η μουσική πρέπει να αρέσει και στη μητέρα και να της φτιάχνει τη διάθεση. Cds π.χ.με ήχους της φύσης μπορεί να είναι χαλαρωτικά για κάποιες μα για άλλες μπορεί να είναι άκρως εκνευριστικά. Η κλασσική μουσική και οι συχνότητές της επιδρούν ωφέλιμα στην ανάπτυξη και στην σταθερότητα της προσωπικότητας του μωρού ενώ τα υψηλά ντεσιμπέλ δεν είναι κατάλληλα κατά τους μήνες της κύησης. Συνεπώς, μπορεί να ακούει όποιο είδος μουσικής της αρέσει σε μέτρια ένταση για να μην ταράζει το μωρό και χαιδεύοντας την κοιλίτσα, να περιμένει τις στιγμές που θα ακούνε μουσικές παρέα.