REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς θα μάθετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά


18 Ιανουαρίου 2015

Εφόσον είστε σαν τους περισσότερους γονείς, πιθανώς έχετε αγωνιστεί σε κάποιο σημείο, ώστε τα παιδιά σας να φάνε τα λαχανικά τους. Αν λοιπόν, δεν έχετε το σπάνιο παιδί που αγαπάει τα χόρτα, ίσως τότε ψάχνετε απεγνωσμένα για τη λύση στη μάχη των λαχανικών. Κι όμως λύσεις υπάρχουν, αρκεί να δοκιμάσετε τα παρακάτω.

Μαγειρέψτε με τα παιδιά σας. Βάλτε τα παιδιά σας στη κουζίνα, ότι ηλικία και εάν έχουν, και μαγειρέψτε μαζί τους. Όταν αισθάνονται ότι συμβάλουν στη προετοιμασία του γεύματος, είναι πιο πιθανό να ενδιαφερθούν για τις γεύσεις και να δοκιμάσουν καινούριες τροφές. Ψιλοκόψτε μαζί με τα παιδιά σας καρότα, κολοκυθάκια, πιπεριάς, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα, ανακατέψετε τα και φτιάξετε μια γευστικότατη σούπα.

Ένας άλλος έξυπνος τρόπος για να ενδιαφερθούν τα παιδιά σας για τα λαχανικά, είναι να τα καλλιεργήσετε μαζί τους! Θα εκπλαγείτε με τη χαρά τους και σίγουρα μετά θα θέλουν να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα από τον κόπο τους. Και δεν χρειάζεται να έχετε κήπο, και ένα μικρό μπαλκόνι αρκεί για να φυτέψετε μερικά λαχανικά.

Κάτι πολύ απλό είναι να πάτε στο σούπερ μάρκετ μαζί με τα παιδιά σας και να τα μάθετε για τις υγιεινές διατροφικές επιλογές, που μπορούν να υιοθετήσουν. Διαλέξετε μαζί φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Όταν τα παιδιά αισθάνονται, ότι έχουν λόγο στο τι θα έχετε για δείπνο, είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρονται για την κατανάλωση του γεύματος.

Πειραματιστείτε με διάφορα λαχανικά και συνταγές. Ακριβώς επειδή στο παιδί σας δεν αρέσει το μπρόκολο, μην υποθέσετε ότι δεν θα δοκιμάσει τίποτε άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να του αρέσει η γεύση που έχει το σπανάκι, το καλαμπόκι ή ακόμη και το μπιζέλι. Μπορείτε επίσης, να δοκιμάσετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, προσπαθώντας κάτι νέο και διαφορετικό, όπως το να φτιάξετε γλυκοπατάτες ή μια ιαπωνική μελιτζάνα μαγειρεμένη σε μια ασιατική σάλτσα.

Κάντε πολύχρωμα smoothies. Όταν τα παιδιά σας αποφεύγουν τα λαχανικά, να θυμάστε ότι ε΄να τα βάλετε στο μπλέντερ, μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι τους φίλοι. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τη γεύση τους, είναι να τα αναμίξετε με κάποια γλυκά φρούτα. Ανακατέψτε μερικά μούρα και μια μπανάνα, με λίγο σπανάκι ή το κατσαρό λάχανο με πορτοκάλι!

Γίνετε δημιουργικοί. Θα εκπλαγείτε, από το πόσο πολύ πιο ελκυστικά γίνονται στα μάτια των παιδιών σας, τα λαχανικά, όταν είναι τοποθετημένα με ένα δημιουργικό τρόπο. Πάρτε μερικούς κόπτες μπισκότων και κάντε σχήματα με το καρότο, τα κολοκυθάκια, και σερβίρετε τα στα παιδιά σας.

Κρατήστε την απογοήτευσή σας υπό έλεγχο. Μπορεί να είναι τρομερά αποθαρρυντικό να βλέπετε το παιδί σας να απορρίπτει τις νόστιμες μερίδες φασόλια που έχετε μαγειρέψει με τόσο κόπο. Όμως, προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι, να μην ασκείτε πίεση και να έχετε υπόψη σας, ότι τα γούστα του παιδιού σας είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Άρα, στο μέλλον θα δοκιμάσει τις τροφές που αποφεύγει με τόσο σθένος.