REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μία σειρά βιβλίων που θα λατρέψουν τα παιδιά


17 Ιανουαρίου 2015

Capture4.jpg

Θυμάστε τους "μυστήριους" ήρωες της Tove Marika Jansson;

Ο λόγος γίνεται για τις ιστορίες των Μούμιν που πρωτοεμφανίστηκαν το 1945. Οι περιπέτειες της Μαμάς Μούμιν και του Μούμιν, που ψάχνουν τον Μπαμπά Μούμιν, κατάφεραν να συγκινήσουν αλλά και να εμπνεύσουν μικρούς και μεγάλους σ΄όλο τον κόσμο.

Στα οχτώ βιβλία που ακολούθησαν, η Κοιλάδα των Μούμιν παραμένει το κέντρο της οικογενειακής ζωής. Γύρω από την οικογένεια Μούμιν συγκεντρώνονται σιγά σιγά διάφοροι περίεργοι τύποι: η δεσποινίς Σνόρκιν και ο αδερφός της, ο Σνούφκιν και η Μικρή Μυ, τα Χατιφάτιν και τα Χέμουλιν, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα και με τη δική του φιλοσοφία για τη ζωή. Ο κόσμος των Μούμιν είναι γοητευτικός. Έχει τοπία ειδυλλιακά, δέντρα απίστευτα, ζώα που μιλάνε, νόστιμα φαγητά, όμορφα παιχνίδια. Έχει, όμως, και πλημμύρες, φουρτούνες, στεναχώριες, ακόμα και κομήτες που απειλούν να πέσουν πάνω στη Γη – και μάλιστα πάνω στην Κοιλάδα, πάνω στο σπίτι των Μούμιν. Τα Μούμιν, ωστόσο, επιβιώνουν και τα όπλα τους είναι απλά, χειροπιαστά... κι αναπάντεχα: φροντίζουν να έχουν ξύλα για τη φωτιά τους, να μη στάζει η στέγη τους, να φέρονται ευγενικά στους ξένους, όσο απειλητικοί ή παράξενοι κι αν φαίνονται. Το σπίτι στην κοιλάδα είναι μια όαση ασφαλής και οικεία, όχι μόνο για τα μέλη της οικογένειας, αλλά και για τους φίλους, τους μακρινούς συγγενείς, τους περαστικούς. Ένα σπίτι-σπιτικό, όπου όλοι είναι πάντα καλοδεχούμενοι, χωρίς ποτέ να οφείλουν εξηγήσεις για τις πράξεις ή τις σκέψεις τους.

dasdasd

Η ίδια η συγγραφέας έχει πει για τους ήρωές της: «Η οικογένεια Μούμιν που προσπάθησα να περιγράψω είναι τόσο ολοφάνερα ευτυχισμένη, που δεν το ξέρει καν. Είναι καλά μαζί και παραχωρούν ο ένας στον άλλον απόλυτη ελευθερία – την ελευθερία να είναι ο καθένας μόνος του όποτε το θέλει, την ελευθερία να σκέφτεται και να αισθάνεται με τον δικό του τρόπο, να κρατάει τα μυστικά του ώσπου να νιώσει ο ίδιος έτοιμος να τα μοιραστεί. Κανείς δεν δημιουργεί ενοχές στους άλλους».

Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και, επίσης, έχει δραματοποιηθεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση απ΄τις εκδόσεις Πατάκη για τα μικρά σας αλλά και για σας. Μέσα απ΄τις παιδικές ιστορίες αναδύονται σημαντικά θέματα για την οικογενειακή ζωή, για τους ρόλους που ο καθένας αναλαμβάνει μέσα σ΄αυτή αλλά και θέματα που αφορούν το ζευγάρι. Όλοι έχουν τη θέση τους και μπορούν να εκφράζονται χωρίς φόβο. Αποκτήστε λοιπόν τη δική σας ιστορία και αφήστε την Φινλανδοσουηδή συγγραφέα να σας ξεναγήσει στο δικό της κόσμο, στον κόσμο των Μούμιν.

Have fun!