REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πότε ένα παιδί μιλάει άσχημα;


28 Ιανουαρίου 2015

buhta_znaniy_021.jpg

Πολλές φορές τυχαίνει τα παιδιά μικρής ηλικίας να μεταφέρουν κάποια άσχημη λέξη που άκουσαν αλλά δεν ξέρουν τι σημαίνει. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται που την άκουσαν αλλά και πώς μπορούν να τα αποτρέψουν από να τις επαναλάβει.

Αποφύγετε να είστε το πρότυπο: Τα παιδιά μικρής ηλικίας στην προσπάθεια τους να μάθουν τον κόσμο, μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγάλων. Προσπαθήστε λοιπόν να μιλάτε ευγενικά όταν είναι μπροστά τα παιδιά σας. Ακόμα, μπορείτε να αποφεύγετε κάποια τηλεοπτικά προγράμματα που χρησιμοποιούν ακατάλληλο λεξιλόγιο.

Έχει ανάγκη από προσοχή: Πολλά παιδιά βρίζουν προκείμενου να τραβήξουν τα βλέμματα των γονιών τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να τους δώσετε προσοχή και να ασχοληθείτε μαζί τους. Προσπαθήστε λοιπόν να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί σας λέει μια άσχημη λέξη. Αν εσείς γελάτε, περνάτε το μήνυμα στο παιδί όχι μόνο δε σας ενοχλεί αυτό που ακούτε αλλά το βρίσκετε και ευχάριστο. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά να επαναλαμβάνει τις καινούριες κουβεντούλες πιστεύοντας πως λέει κάτι αστείο ή σπουδαίο. Ξεχάστε τιμωρίες, απειλές ή εκβιασμούς. Τέτοιου είδους μέθοδοι απλώς ενισχύουν την κακή συμπεριφορά.

Ενημερωθείτε για την πηγή του «κακού»: Ρωτήστε το παιδί σας που άκουσε την κουβέντα και αν ξέρει τι σημασία της. Συνήθως, τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τις λέξεις για να εκφράσουν ανάλογα συναισθήματα που είχατε εσείς ή το άτομο που είπε την λέξη. Για παράδειγμα, αν κατά λάθος πείτε μια άσχημη λέξη την ώρα που είστε εκνευρισμένη, πιθανότατα το παιδί σας να την χρησιμοποιήσει όταν κάτι το ενοχλήσει. Δεν ξέρει τη σημασία της αλλά το βοηθά να εκτονώσει το συναίσθημά του.

«Μέθοδος της απόσβεσης»: Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή όταν θέλουν να τροποποιήσουν ή να εξαλείψουν μια αρνητική συμπεριφορά. Με απλά λόγια, αδιαφορήστε, κάντε σαν να μην ακούσατε τίποτα. Μ’ αυτή τη στάση το παιδί πείθεται πως μιλώντας άσχημα, δεν κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο και το πιθανότερο είναι να μην την επαναλάβει. Αν ωστόσο συνεχίζει να βρίζει, προσπαθήστε να συνεχίσετε και εσείς με τη σειρά σας να αδιαφορείτε διατηρώντας πάντα την ψυχραιμία σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιδί έτσι φτάνει στην κορύφωση της κακής συμπεριφοράς και στη συνέχεια την μειώνει.