REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μήπως το μωρό σας έχει παλινδρόμηση τροφής;


15 Φεβρουαρίου 2015

2a868adc752ae8f18340e6969afa6764καθα.jpg

Παλινδρόμηση (GER), είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει το 40 έως 65 τοις εκατό των βρεφών. Κορυφώνεται μεταξύ 1 και 4 μηνών και συνήθως υποχωρεί στον 12 μήνα της ηλικίας. Τα μωρά που έχουν GER αναμασούν, ή φτύνουν λίγο μετά το φαγητό. Αυτό συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει μέχρι τον οισοφάγο.

Αιτία

Η αιτία της είναι ένα ανώριμο πεπτικό σύστημα. Ο μυς που χωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί ακόμα σε μερικά μωρά, επιτρέποντας έτσι να ανεβαίνει αχώνευτο το περιεχόμενο του στομάχου στον οισοφάγο. Αυτός ο μυς ωριμάζει μεταξύ 6 και 12 μηνών, οπότε τα περισσότερα μωρά μεγαλώνουν με GER στα πρώτα τους γενέθλια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση είναι ήπια και φυσιολογική. Εάν έχετε ένα ευτυχισμένο μωρό που τρώει και αναπτύσσεται κανονικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν όμως το μωρό σας δεν παίρνει βάρος και φτύνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, τότε να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την πρόληψη της παλινδρόμησης στο μωρό σας:

  • Να δίνετε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Κρατήστε το μωρό σας σε όρθια θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη τροφής.
  • Συνεχίστε να θηλάζετε τουλάχιστον μέχρι τους έξι μήνες.
  • Εάν χρησιμοποιείτε τα παρασκευάσματα για βρέφη, μεταβείτε σε μια συμπυκνωμένη φόρμουλα με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.
  • Εκτιμάται ότι το 5 τοις εκατό των βρεφών δεν είναι σε θέση να χειρίζονται τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα σόγιας ή στις φόρμουλες. Άρα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας σχετικά με εναλλακτικές μορφές.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο όλων των τροφών που καταναλώνονται και των συμπτωμάτων που βιώνει το μωρό σας, έτσι ώστε να εντοπίσετε τα τρόφιμα που αυξάνουν το πρόβλημα.
  • Ένας διαιτολόγος διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει και να σας δώσει οδηγίες σχετικά με τη δημιουργία του καλύτερο σχεδίου διατροφής για το μωρό σας.