Είναι γεγονός πως ζούμε σε μία εποχή που ο αριθμός των διαζυγίων εκτοξεύεται. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως επακόλουθο της αύξησης αυτής, των διαζυγίων, είναι οι γάμοι στους οποίους ένας απ΄τους δύο έχει ξαναπαντρευτεί. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με διάφορες δυσκολίες όσον αφορά τα παιδιά τους. Πώς να μιλήσουν στα παιδιά; Τι να τους πουν και τι να τους εξηγήσουν;
Αρχικά, θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία καθώς κρατάτε το μίτο της Αριάδνης στα χεριά σας. Το διαζύγιο έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην οικογένεια. Χρειάζεται χώρος και χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλοι τις αλλαγές και τη νέα τάξη πραγμάτων. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν πως δεν φταίνε εκείνα για το χωρισμό των γονιών τους και πως οι γονείς τους θα είναι πάντα δίπλα τους. Όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας αντιδρούν με θυμό και θρήνο, με ντροπή και ενοχές και έχουν απορίες για την πορεία της ζωής τους. Που θα μείνουν; Πώς θα είναι τα πράγματα; Το αίσθημα της εγκατάλειψης τα στοιχειώνει.
Εκτός όμως απ΄τα παιδιά και το ζευγάρι θέλει χρόνο. Η μητέρα που έρχεται αντιμέτωπη με το διαζύγιο, έχει έντονα συναισθήματα θυμού, λύπης, ενοχής, αγανάκτησης, νιώθει ανασφαλής, πληγωμένη... Εκτός, όμως απ΄την μητέρα και ο πατέρας νιώθει παρόμοια συναισθήματα. Θα πρέπει λοιπόν και οι δύο να ηρεμήσουν και να ξαναβρούν τις ισορροπίες τους.
Θα πρέπει λοιπόν να έχει δοθεί χρόνος ώστε ο καθένας να έχει επουλώσει κάπως τις πληγές του και να έχει συνέλθει απ΄το σοκ πριν ανακοινωθεί η απόφαση του γάμου. Ένας νέος γάμος δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Οι σχέσεις αλλάζουν, η οικογένεια μεγαλώνει και η πολυπλοκότητα των σχέσεων αυξάνεται.
Στην περίπτωση λοιπόν αυτή οι γονείς καλούνται να μιλήσουν στα παιδιά τους. Μαζί. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και φυσικά να υπάρχει και η ανάλογη διάθεση για συνεργασία προς όφελος της ψυχικής υγείας των παιδιών τους. Οι γονείς οφείλουν να:
- ενημερώσουν τα παιδιά για τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα της οικογενειακής ζωής: ποιο είναι το καινούριο πρόσωπο και ποια σχέση έχει ο γονέας μαζί του. Επίσης, να οργανώσουν σταδιακή γνωριμία με τα νέα πρόσωπα αλλά και με το καινούριο περιβάλλον.
- δώσουν την δυνατότητα στα παιδιά τους να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
- τα ενθαρρύνουν να θέσουν ερωτήσεις για ό,τι τα προβληματίζει. Στις ερωτήσεις αυτές καλούνται να απαντήσουν με ειλικρίνεια. Δεν χρειάζεται να δώσουν απαντήσεις απλά και μόνο για να τα καθησυχάσουν. Τα παιδιά επικοινωνούν άψογα σε συναισθηματικό επίπεδο και αντιλαμβάνονται πότε οι γονείς τους λένε ψέμματα ή τους κρύβουν πράγματα.
- δώσουν χρόνο προσαρμογής.
- ξεκαθαρίσουν πως το νέο πρόσωπο δεν "έκλεψε" το μπαμπά απ΄το σπίτι. Ίσως, είναι απ΄τα πιο δύσκολα θέματα που έχουν να εστιάσουν οι γονείς, καθώς μπορεί να ξυπνήσουν συναισθήματα που τους δυσκολεύουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να εκφράσουν τις υποκειμενικές δυσκολίες και
- επισημάνουν πως η νέα σύντροφος δεν θα αντικαταστήσει τη μητέρα τους. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την καλή σχέση ή το αίσθημα ευθύνης που μπορεί να έχει απέναντί τους.
- τονίσουν πως χωρίζουν σαν ζευγάρι αλλά μένουν γονείς. Μία φράση που ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει εφαρμόζεται απ΄όλους.
- Επίσης, η νέα σύντροφος πρέπει να προσπαθήσει να βρει κοινά σημεία με τα παιδιά. Ενδιαφέροντα και συνήθειες που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί σχέση μεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση τα υλικά αγαθά δεν βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή.