REAL LIFE FAMILY MATTERS

5 πράγματα για το μπανάκι του μωρού που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα


21 Φεβρουαρίου 2015

Υπάρχουν μωρά που δεν συμπαθούν τη διαδικασία του μπάνιου και άλλα που χαίρονται να κάθονται με τις ώρες και να το απολαμβάνουν! Τα πράγματα είναι λίγο πιο «σκούρα» για τις μαμάδες αυτών των παιδιών…Το μωράκι τους θέλει να παίξει με τα φουσκωτά παιχνιδάκια του, ενώ εκείνες θέλουν να φέρουν εις πέρας άλλη μία καθημερινή ρουτίνα και να ξαπλώσουν για να ξεκουραστούν.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι παραλείπουν μια πολύτιμη στιγμή ανάμεσα σε εκείνες και το μωράκι τους, αλλά χάνουν την ευκαιρία να βοηθήσουν το μικρό μυαλουδάκι τους να αναπτυχθεί. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 85% του εγκεφάλου ενός μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται από την ηλικία των 3 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών της ζωής του, κάθε άγγιγμα, κάθε μυρωδιά και κάθε στιγμή βοηθά στη διαμόρφωση του εγκεφάλου του μωρού. Τα επαναλαμβανόμενα και τρυφερά βιώματα, όπως για παράδειγμα το μπανάκι του, προάγουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Και επειδή η γνώση ενισχύεται όταν οι αισθήσεις διεγείρονται, οποιεσδήποτε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις αισθήσεις είναι απίθανες για το μωρό.

Διαβάστε 5 τρόπους που το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου κι εσείς ίσως να μην το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα:

  • Το παιχνίδι με τις φυσαλίδες βοηθά τα μωρά να συντονίσουν τα μάτια με τα χέρια τους και να ανακαλύψουν αντικείμενα που υπάρχουν ακόμα κι αν δεν μπορεί να τα δουν.
  • Το πλατσούρισμα στο νερό διδάσκει τα μωρά τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος.
  • Βάλτε μουσική ή τραγουδήστε στο μωρό κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Έτσι, βοηθάτε να διεγερθούν τμήματα του εγκεφάλου του μωρού που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη.
  • Χρησιμοποιώντας προϊόντα μπάνιου με ευχάριστη μυρωδιά, βελτιώνετε τη διάθεση, την ηρεμία, την αυτοσυγκέντρωση του μωρού και ταυτόχρονα το βοηθάτε να αποκτήσει αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για όλη του τη ζωή. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι όταν τα μωρά απολαμβάνουν ένα ζεστό μπανάκι με τέτοιου είδους προϊόντα, χρειάζονται 37% λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν και ξυπνούν πιο ευτυχισμένα το πρωί.

Δείτε τη συνέχεια στο infokids.gr