REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μάθετε ποιο γάλα είναι το καλύτερο


24 Μαρτίου 2015

Τα γάλα αποτελεί ένα υγιεινό τρόφιμο που προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ότι ηλικία και αν φτάσουμε. Όμως στη σημερινή εποχή οι επιλογές είναι πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σύγχυση. Άρα, πως ξέρετε τι θα αγοράσετε; Πλήρες γάλα, μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, νωπό γάλα;

Πλήρες γάλα η με χαμηλά λιπαρά; Πρέπει να γνωρίζετε, ότι το πλήρες γάλα περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Γι αυτό το πρώτο που πρέπει να έχετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα γάλα, είναι να μην έχει λιπαρά. Μόνο τα βρέφη κάτω των δύο ετών, που χρειάζονται επιπλέον λίπος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, θα πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα. Μετά όμως τα δύο έτη, θα πρέπει να μειώσουν τα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιολογικό γάλα ή όχι; Υπάρχουν πολλές μελέτες, όσο αφορά τα βιολογικά προϊόντα και την υγεία. Και μερικές φορές δικαιολογημένα κερδίζουν έδαφος. Εφόσον το βιολογικό γάλα προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι, τότε και το γάλα που παράγουν θα έχει καλύτερο προφίλ των λιπαρών οξέων, από το συμβατικό. Προσοχή πρέπει να δίνετε στην ετικέτα πιστοποίησης, ότι το γάλα είναι όντως βιολογικό.

Χωρίς λακτόζη; Αυτό το είδος του γάλακτος παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του κανονικού γάλακτος, απλά δεν περιέχει λακτόζη. Αυτό το προϊόν πρέπει να καταναλώνετε από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η έλλειψη ενός ενζύμου της λακτάσης, με αποτέλεσμα την αδυναμία πέψης του γάλακτος.

Νωπό γάλα ή παστεριωμένο; Κατά τη διάρκεια της παστερίωσης, το γάλα θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια ψύχεται ταχέως, για να πεθάνουν τα επιβλαβή βακτήρια, περιλαμβανομένης της σαλμονέλας, E.coli και λιστέριας. Υπάρχουν όμως, κάποιοι που υποστηρίζουν, ότι η θέρμανση καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα και τα ωφέλιμα βακτήρια, και γι αυτό καταναλώνουν το νωπό γάλα. Όμως, οι μελέτες δείχνουν ότι οι διατροφικές διαφορές μεταξύ του παστεριωμένου και του νωπού γάλακτος είναι μικρή. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Στην πραγματικότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρουν,  ότι το νωπό γάλα ευθύνεται για 1.007 ασθένειες και δύο θανάτους στην Αμερική στο διάστημα μεταξύ 1998 και 2005. Και όταν οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα νωπού γάλακτος από 861 φάρμες σε 21 πολιτείες της Αμερικής, σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτά περιείχαν βακτήρια που συνδέονταν με ασθένειες και το 5 τοις εκατό βρέθηκαν θετικά για λιστέρια, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

Γάλα σόγιας ή αγελαδινό; Μελέτες συνδέουν τη πρωτεΐνη της σόγιας και τα φυτοοιστρογόνα με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Όσοι είναι χορτοφάγοι μπορούν να επιλέξουν το γάλα σόγιας, και καλύτερα αυτό που είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D.