REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δαγκώνει!


1 Απριλίου 2015

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το δάγκωμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού. Τα μωρά και τα νήπια δαγκώνουν για διάφορους λόγους, όπως εξαιτίας της οδοντοφυΐας ή για να εξερευνήσουν ένα νέο παιχνίδι. Καθώς αρχίζουν να καταλαβαίνουν την αιτία και το αποτέλεσμα, μπορεί να δαγκώσουν κάποιον άνθρωπο, για να δουν αν θα πάρουν κάποια αντίδραση. Το δάγκωμα μπορεί επίσης, να είναι ένας τρόπος για τα μικρά παιδιά για να τραβήξουν την προσοχή ή να εκφράσουν το πώς αισθάνονται. Απογοήτευση, οργή και ο φόβος είναι ισχυρά συναισθήματα και τα μικρά δεν έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για την αντιμετώπισή τους. Έτσι, αν δεν μπορούν να βρουν τις λέξεις που χρειάζονται, για να πουν αυτό που νιώθουν, μπορεί να καταφύγουν στο δάγκωμα. Είναι δηλαδή ένας τρόπος για να πούνε  «Δώστε προσοχή σε μένα!" ή "Δεν μου αρέσει αυτό!"

Το δάγκωμα είναι ελαφρώς πιο συχνό στα αγόρια και τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους της ηλικίας τους. Όταν αρχίζουν να αναπτύσσουν τις γλωσσικές δεξιότητες, τότε το δάγκωμα μειώνεται.

Πώς να σταματήσετε το παιδί σας να δαγκώνει.

Αν το παιδί σας αρχίζει να δαγκώνει, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αμέσως αυτή τη συμπεριφορά. Την επόμενη φορά που μικρό σας δαγκώσει ένα άλλο παιδί, δοκιμάστε τα εξής βήματα:

  • Παρηγορήστε πρώτα το παιδί που έχει δαγκωθεί και μην δώσετε σημασία στον παραβάτη. Αν πάτε κατευθείαν να επιπλήξετε το παιδί που δάγκωσε, τότε μπορεί να ενισχύσετε αυτή την αρνητική συμπεριφορά. Το παιδί θα νιώσει ότι πέτυχε τον σκοπό του, τραβώντας τη προσοχή σας και θα το ξανακάνει.
  • Να είστε ήρεμοι. Φροντίστε να δώσετε με ηρεμία στο παιδί σας να καταλάβει ότι αυτό που κάνει στους άλλους πονάει. Ξεκαθαρίστε του ότι το να δαγκώνει είναι λάθος, αλλά να αποφύγετε τις χρονοβόρες εξηγήσεις, μέχρι το παιδί σας να είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει. Παραμένοντας ήρεμοι θα βοηθήσει στην γρήγορη επίλυση της κατάστασης.
  • Αν δείτε ότι το παιδί σας πάει να δαγκώσει, τότε μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι που του αρέσει. Μπορεί να προβεί σε αυτή τη συμπεριφορά γιατί βαριέται, άρα τραβήξετε του προσοχή με μια θετική δραστηριότητα, όπως είναι ο χορός, η αγαπημένη του μουσική ή ζωγραφίζοντας.
  • Η τιμωρία δεν είναι συνήθως απαραίτητη σε αυτή την ηλικία, δεδομένου ότι το δάγκωμα είναι φυσιολογικό και τα περισσότερα παιδιά δεν συνειδητοποιούν, ότι οι ενέργειές τους μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους άλλους.

Εάν, από την άλλη πλευρά, έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω βήματα και η συμπεριφορά δεν σταματά, τότε μπορείτε να καθορίσετε ένα μικρό χρονικό όριο, ώστε το παιδί να κάτσει και να ηρεμήσει. Κατά γενικό κανόνα, περίπου 1 λεπτό για κάθε έτος ηλικίας είναι ένας καλός οδηγός για τα χρονικά όρια. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θετική ενίσχυση. Αντί να μαλώσετε το παιδί σας όταν κάνει κάτι αρνητικό, αρχίστε να το παινεύετε για μια θετική του συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να μειώσει ή να προλάβει το δάγκωμα.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το δάγκωμα είναι κοινό στα βρέφη και στα νήπια, αν το παιδί σας έχει και άλλες εχθρικές συμπεριφορές, αυτό μπορεί να υποδεικνύει, ότι κάτι το ενοχλεί. Επίσης, αν το δάγκωμα συνεχίζεται και μετά τα 3 έτη, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι άλλο. Αν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρο σας για να ανακαλύψετε τις αιτίες της, καθώς και τρόπους για να ασχοληθείτε με το θέμα.