REAL LIFE FAMILY MATTERS

Αφήστε το παιδί σας να χαρεί τη φύση


4 Απριλίου 2015

Η άνοιξη έχει φτάσει επίσημα, και σιγά σιγά οι περισσότεροι από εσάς απολαμβάνετε τον ήλιο και όσοι έχετε παιδιά θέλετε να αδράξετε την ευκαιρία και να πάτε στην εξοχή. Όμως, από την άλλη μεριά αναρωτιέστε, τι θα γίνει που το παιδί σας θα βάζει τα χέρια του στο χώμα και θα σκάβει με τα δάχτυλα του το γρασίδι. Φοβάστε τη στιγμή που το μικρό σας μπορεί να μασουλήσει λίγο χώμα, γιατί αυτό κάνουν τα παιδιά, βάζουν συχνά τα χέρια τους στο στόμα. Και σίγουρα με το που αντιληφθείτε το παραπάνω θα τρέξετε πανικόβλητοι κατά πάνω του, θα του πείτε να βγάλει έξω τη γλώσσα για να δείτε αν έχει χώμα και θα το πάρετε να φύγετε. Και κάπου εδώ η βόλτα τελειώνει…

Αλλά, είναι σωστή αυτή η εμμονή με την καθαριότητα; Κι όμως σύμφωνα με μελέτες μια τέτοιου είδους εμμονή, ειδικά όσο αφορά τα μωρά, θα μπορούσε να ευθύνεται για την αύξηση των κάθε είδους αλλεργιών τα τελευταία χρόνια. Η αντίληψη είναι ότι, αν το παιδί σας δεν πάρει λίγα βακτήρια και μικρόβια, δεν θα αποκτήσει γερό ανοσοποιητικό. Επίσης, όταν το μωρό σας εκτίθεται στη γύρη και όταν έρχεται σε επαφή με κατοικίδια ζώα, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποια αλλεργία στο μέλλον.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί, ότι τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε πολύ πιο άσχημα πράγματα από ό, τι απλά χώμα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και αλλεργίες. Άρα αφήστε το παιδί σας να παίξει ελεύθερα και ας φάει και λίγο χώμα, δεν θα πάθει κάτι. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική: Αν εκεί κοντά που παίζει το μικρό σας υπάρχουν βλαβερές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα, σίγουρα δεν θέλετε να τις καταπιεί.