REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς να αντιμετωπίσετε τους έφηβους που δεν σας σέβονται


24 Απριλίου 2015

Ο σεβασμός είναι μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των γονέων και των έφηβων παιδιών τους. Δεν μπορείτε να σεβαστείτε το έφηβο παιδί σας εάν δεν σας σέβεται κι εκείνο. Όταν ο χαρακτήρας του στερείται σεβασμού, οι γονείς στην πλειοψηφία τους ανησυχούν διότι πρόκειται για ένα εφόδιο ζωτικής σημασίας.

Έχετε όμως σκεφτεί ότι το έφηβο παιδί δεν έχει μάθει να σέβεται, ίσως επειδή την ίδια συμπεριφορά υιοθετούν και οι γονείς του; Διαβάστε πώς θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε ανάλογα περιστατικά από την πλευρά του έφηβου παιδιού σας:

Γονείς-Πρότυπα

Σύμφωνα με τον Jim Taylor, Ph.D., επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, όταν διδάσκετε τον σεβασμό στα έφηβα παιδιά σας, αυτά μαθαίνουν να σέβονται όχι μόνο εσάς αλλά και τον εαυτό τους. Όταν εσείς οι ίδιοι σέβεστε τον εαυτό σας, το σώμα σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τότε και το παιδί θα σας σεβαστεί εξίσου. Έτσι, θα μάθει να σέβεται και τον εαυτό του, μένοντας αποστασιοποιημένο από επικίνδυνες συμπεριφορές και γεγονότα.

Αποφύγετε τη βία

Με την έννοια της βίας δεν εννοούμε μόνο τη σωματική -που δυστυχώς υφίσταται- αλλά και τη λεκτική. Για παράδειγμα, εάν το έφηβο παιδί σας κλαίει επειδή μόλις χώρισε με το φίλο του/της, αλλά εσείς θεωρείτε ότι η αντίδραση αυτή είναι υπερβολική, δεν χρειάζεται να το αναφέρετε παρά μόνο να σταθείτε δίπλα στο παιδί και να το υποστηρίξετε. Διαφορετικά, ο έφηβος θα έχει την εντύπωση ότι δεν τον σέβεστε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι ούτε ο ίδιος σε θέση να σεβαστεί εσάς και τον εαυτό του.

Είστε γονέας, όχι φίλος

Δεν έχει σημασία πόσες φορές το έφηβο παιδί σας λέει ότι η μητέρα του φίλου του είναι πιο χαλαρή από εσάς, επειδή τον αφήνει να μένει έξω από το σπίτι ως αργά ή να βλέπει ταινίες που εσείς δεν εγκρίνετε. Μην πέσετε στην παγίδα να γίνετε φίλοι με το παιδί σας. Ο έφηβος δεν πρόκειται ποτέ να μάθει να σας σέβεται εάν τον αντιμετωπίζετε με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν και οι φίλοι του. Για να κερδίσετε το σεβασμό των εφήβων, θα πρέπει να είστε πάνω από όλα γονείς και να θέτετε όρια και κανόνες όταν χρειάζεται.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr