Γιατί να διδάσκουμε στα παιδιά να έχουν ενσυναίσθηση

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε μια μείωση στην ενσυναίσθηση στα παιδιά σήμερα. Μήπως πρέπει να δώσετε περισσότερη έμφαση, στο να μεγαλώσετε παιδιά, που να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση; Και τι ρόλο μπορεί να παίξει αυτό το συναίσθημα στην ανατροφή των μικρών σας;

Η ενσυναίσθηση είναι ουσιαστικά η δυνατότητα να κατανοήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου άλλου και πολλές φορές αυτή η ικανότητα μπορεί να είναι πιο σημαντική και από την ευφυΐα. Τα παιδιά που στερούνται την ενσυναίσθηση μπορεί να έχουν προβλήματα να κάνουν φίλους και να κατανοήσουν ή να ελέγξουν τα συναισθήματα τους. Πολλοί ευφυείς άνθρωποι, που δεν ανέπτυξαν αυτό το συναίσθημα στην παιδική τους ηλικία, δεν μπόρεσαν να πετύχουν στη μετέπειτα ζωή τους. Και ο λόγος τη αποτυχίας ήταν, ότι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτά που ένιωθαν και έκαναν λάθος επιλογές. Άρα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς σήμερα, είναι να ενθαρρύνετε περισσότερο την ενσυναίσθηση στα παιδιά. Τα μικρά είναι από τη φύση τους εγωκεντρικά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να συμπονέσουν ένα παιδί της ηλικίας τους.

Αρχίστε να συζητάτε με τα παιδιά σας, σχετικά με το πώς μπορούν να νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και γιατί είναι σημαντικό αυτό. Ρωτήστε τα πως ένιωσαν, όταν βρέθηκαν σε κάποια ανάγκη και κάποιος τους βοήθησε. Ζητήστε τους να σκεφτούν, αν αυτή η πράξη ήταν σημαντική για εκείνα και τι θα έκαναν αν κάποιος βρισκόταν στην θέση τους. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παραδείγματα από τα παιδικά βιβλία ή από τη δική σας ζωή, όπου και τα δύο απεικονίζουν την ενσυναίσθηση. Μπορείτε, επίσης, να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να είναι εθελοντές σε μια φιλανθρωπική εργασία ή να βοηθήσουν κάποιες οικογένειες ή έναν γείτονα που μπορεί να έχουν ανάγκη. Ενθαρρύνοντας τα, να βοηθάνε τους συνανθρώπους τους, τους μαθαίνετε την αίσθηση της ευγνωμοσύνης  και την ενσυναίσθηση. Και είναι κάτι που σίγουρα θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν στο μέλλον και να αποκτήσουν τον σεβασμό.