Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν θέλει να σπουδάσει;

Παρασκευή, 01 Μαΐου 2015
898498ddbf450e5cdbe922b9737118fdκαιευα.jpg

Όταν ένας έφηβος πει ότι δεν θέλει να σπουδάσει, συνήθως ξεσηκώνεται όλη η οικογένεια.  Αρχίζετε σαν γονείς να ανησυχείτε, ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να έχει μια επιτυχημένη καριέρα ή ότι θα μετανιώσει για το υπόλοιπο της ζωής του, που δεν θα πάει στο πανεπιστήμιο. Αλλά, μήπως όλη αυτή η κατάσταση τελικά δεν είναι και το τέλος του κόσμου;

Αν σαν γονείς ανατριχιάζετε στη σκέψη ότ,ι το παιδί σας δεν θα σπουδάσει, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε γιατί είναι τόσο σημαντικό για εσάς. Είναι καλό να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας και να σκεφτείτε αν είναι κάτι που προσδοκείτε μόνο εσείς και θα κάνει ευτυχισμένους μόνο εσάς. Πριν λοιπόν σας πιάσει πανικός, προσπαθήστε να ακούσετε τι έχει να σας πει το παιδί σας. Πραγματικά ακούγοντας έναν έφηβο με σεβασμό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας τους λόγους που δεν θέλει να σπουδάσει. Μερικές φορές ο έφηβος μπορεί να κάνει κάποιες σκέψεις, που δεν θα σας πέρναγαν από το μυαλό. Για παράδειγμα, κάποιοι δεν θέλουν να σπουδάσουν, επειδή φοβούνται να βγουν από το σπίτι και να κάνουν κάτι καινούριο. Εάν η απόφαση του παιδιού σας για να αποφύγει το πανεπιστήμιο, προέρχεται από το άγχος, τότε συζητήστε μαζί μερικές στρατηγικές, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες.

Γιατί δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αναγκάσετε έναν έφηβο να σπουδάσει;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μόνο το 46% των Αμερικανών ολοκληρώνουν το πανεπιστήμιο. Αν προσπαθήσετε να αναγκάσετε το παιδί σας να σπουδάσει παρά τη θέλησή του, το πιο πιθανό είναι να μην αποφοιτήσει. Δυστυχώς, πολλοί γονείς χαλάνε ένα σωρό χρήματα για να σπουδάσουν το παιδί τους, και στο τέλος δεν βλέπουν πτυχίο. Αντί να προσπαθείτε  να πείσετε το μικρό σας,  ότι πρέπει να πάρει ένα πτυχίο, μιλήστε του για εναλλακτικές λύσεις. Αν δεν είναι σίγουρο τι θέλει να κάνει, εξερευνήστε μαζί τις επιλογές που υπάρχουν ή δείτε ποια είναι η κλίση που έχει και τι πραγματικά του αρέσει. Επίσης, αν ο έφηβος είναι αρνητικός σε όλα όσα του προτείνετε, μιλήστε του για τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει εφόσον συνεχίσει να μένει μαζί σας. Αν συνεργαστείτε με το παιδί σας και δεν το πιέζετε, τότε σίγουρα θα το βοηθήσετε να καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει και τι στόχους να θέσει.