REAL LIFE FAMILY MATTERS

Γιατί να διαβάζετε στο παιδί σας;


2 Ιουνίου 2015

f1549cadab1cb11aeeb7b462e308ee7ekaiet.jpg

Μόλις μετά από λίγους μήνες ένα βρέφος μπορεί να δει φωτογραφίες, να ακούσει τη φωνή σας και να βλέπει τα αντικείμενα. Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τον ήχο της γλώσσας, προτού παρατηρήσουν ακόμη την ύπαρξη των τυπωμένων λέξεων σε μια σελίδα. Αν θέλετε να μάθει πιο γρήγορα το μικρό σας τη σημασία της γλώσσας, τότε να του διαβάζετε μεγαλόφωνα. Διαβάζοντας τα βιβλία μεγαλοφώνως στα παιδιά διεγείρετε τη φαντασία τους και διευρύνετε την εικόνα τους για τον κόσμο. Τους βοηθάτε να αναπτύξουν τις γλωσσικές και ακουστικές ικανότητες και τους προετοιμάζετε για να κατανοήσουν το γραπτό λόγο. Όταν ο ρυθμός και η μελωδία της γλώσσας γίνουν μέρος της ζωής ενός παιδιού, τότε μπορεί να μάθει να διαβάζει πολύ εύκολα και μπορεί να μιλήσει πιο γρήγορα.

Αν διαβάζετε ιστορίες στο μικρό σας, ακόμα και εάν γνωρίζει ανάγνωση, του διεγείρετε τη φαντασία του και του εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο. Μπορεί η ζωή σας να έχει γρήγορους ρυθμούς, όμως πρέπει να κάνετε την ανάγνωση ρουτίνα. Διαβάστε στο παιδί σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Και εφόσον έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας μόνοι με κάθε παιδί, ειδικά αν έχουν πάνω από δύο χρόνια διαφορά ηλικίας. Διαβάζοντας βιβλία στα παιδιά σας, στέλνετε ένα σημαντικό μήνυμα: Η ανάγνωση αξίζει το κόπο.

Δεν είναι ασυνήθιστο αν ένα παιδί θέλει να ακούει κάθε βράδυ την ίδια ιστορία, αλλά αυτό μπορεί να είναι βαρετό για εσάς. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το αγαπημένο παραμύθι του μικρού σας μπορεί να του προσφέρει ευχαρίστηση και να του δίνει όμορφα συναισθήματα. Γι αυτό κάντε υπομονή και συνεχίστε να διαβάζετε την ιστορία που θέλει και θα δείτε, ότι τελικά μετά από λίγο καιρό θα σας ζητήσει να του πείτε περισσότερες και διαφορετικές ιστορίες. Με τη βοήθειά σας, το παιδί σας θα αρχίσει μια δια βίου σχέση με τον γραπτό λόγο και σαν ενήλικας θα μάθει να αγαπάει την ανάγνωση είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για να πάρει περισσότερη γνώση, είτε για αναψυχή.