REAL LIFE FAMILY MATTERS

Θηλασμός ή μπιμπερό;


11 Ιουνίου 2015

97fb4a06151c50b0cc96c068ae7e4ff7ΚΑΘΕΥΑ.jpg

Ο θηλασμός είναι είναι ένα δώρο της μητέρας προς το μωρό της και ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει ότι πεινάει. Η  Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συστήνει, ότι τα μωρά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για περίπου 6 μήνες. Μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το πρώτο έτος της ζωής και ακόμη πιο μετά, αν το επιθυμείτε. Αλλά, η απόφαση για τον θηλασμό ανήκει στις μητέρες και παίρνεται συνήθως με βάση το επίπεδο της άνεσης καθώς και του τρόπου ζωής τους. Αν όμως, νιώθετε διχασμένες ανάμεσα στο μπιμπερό και τον θηλασμό, πρέπει πρωτίστως να θυμηθείτε τις συναισθηματικές ανάγκες του μωρού σας και την υγεία του.

Ο θηλασμός έχει πολλά πλεονεκτήματα και ίσως το πιο σημαντικό,  είναι ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το πεπτικό σύστημα ενός μωρού. Επίσης, έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη  ένα νεογέννητο και είναι πολύ εύπεπτο. Οι εμπορικοί τύποι βρεφικού γάλακτος  προσπαθούν να μιμηθούν το μητρικό και να έρθουν κοντά, αλλά δεν μπορούν να πετύχουν την ακριβή σύνθεση του. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, που βοηθούν στην προστασία των βρεφών από μια ευρεία ποικιλία μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μελέτες δείχνουν, ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άσθμα και αλλεργίες. Ακόμη, ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες, ότι ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο ευεργετικός για τα μωρά, αλλά και για τις μαμάδες. Και ο λόγος είναι ότι προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Επιπλέον, μερικές μητέρες βρίσκουν πιο εύκολο και γρήγορο να θηλάζουν, από το να φτιάχνουν γάλα μέσα στη νύχτα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι ο θηλασμός φέρνει πιο κοντά το μωρό με τη μαμά του. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σύνδεση και να βοηθήσει μια νέα μητέρα, να αισθανθεί  σίγουρη για την ικανότητά της να φροντίσει το νεογέννητο της

Με όλα θετικά που προσφέρει ο θηλασμός, γιατί δεν τον επιλέγουν όλες οι μαμάδες;

Ο θηλασμός απαιτεί μεγάλη δέσμευση από τη μητέρα. Ορισμένες νέες μητέρες νιώθουν εγκλωβισμένες κάτω από τις απαιτήσεις ενός νεογέννητου. Επίσης, μερικές γυναίκες είναι υποχρεωμένες να γυρίσουν πιο γρήγορα στη δουλειά, ώστε να μην προλαβαίνουν να θηλάζουν το μωρό τους. Όσες μαμάδες θέλουν οπωσδήποτε να συνεχίσουν τον θηλασμό, ακόμα και όταν δεν έχουν χρόνο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια αντλία στήθους για να βγάζουν μητρικό γάλα, να το βάζουν σε ένα μπουκάλι και να το δίνουν στο μωρό τους.

Συνοψίζοντας, ο θηλασμός μονό καλό έχει να προσφέρει τόσο στις μανούλες όσο και στα μωρά τους. Είναι η πιο καλή κληρονομιά που μπορείτε να αφήσετε στο παιδί σας, καθώς του προσφέρετε υγεία για το υπόλοιπο της ζωής του.