REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μιλώντας στην κόρη σας για την εφηβεία


17 Ιουνίου 2015

Φαίνεται πως το κοριτσάκι σας μεγαλώνει και γίνεται ολόκληρη γυναίκα. Καθώς όμως, αναπτύσσεται, είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας. Ως γονέας, είναι προτεραιότητα σας να ακούσετε τις ανησυχίες της και να επικοινωνήσετε μαζί της, όποτε εκείνη το έχει ανάγκη. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τη συζήτηση.

Μη περιμένετε να αρχίσει εκείνη τη συζήτηση, γιατί δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Δώστε στη κόρη σας να καταλάβει, ότι είστε πάντα ανοικτοί και έτοιμοι για συζήτηση και για να λύσετε όλες της τις απορίες. Και αν έχει κάποια ανησυχία που δεν μπορείτε να απαντήσετε, τότε μπορείτε να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε τη συζήτηση από νωρίς. Ένα κορίτσι 8 ετών, θα πρέπει να γνωρίζει ποιες σωματικές αλλαγές σχετίζονται με την εφηβεία. Μπορεί η ηλικία να σας φαίνεται μικρή, αλλά σκεφτείτε, ότι είναι καλό να γνωρίζει από νωρίς τις αλλαγές που τη περιμένουν. Εξάλλου όσο αφορά την έμμηνο ρύση, σε πολλά κορίτσια μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 11. Άρα, αν η κόρη σας γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί, δεν θα βρεθεί εξ απροόπτου.

Όταν φτάσει η στιγμή της εφηβείας, τα περισσότερα κορίτσια ενδιαφέρονται για πρακτικά ζητήματα, όπως το πώς να βρουν ένα σουτιέν που να ταιριάζει και τι πρέπει να κάνουν εάν έχουν περίοδο και είναι στο σχολείο. Η κόρη σας λοιπόν θα εκτιμήσει τη βοήθεια σας σε αυτά τα θέματα και θα τις λυθούν όλες οι απορίες. Επίσης, είναι σημαντικό να τη διαβεβαιώσετε ότι το κάθε κορίτσι περνάει τη φάση της εφηβείας με διαφορετικό ρυθμό.

Τέλος, πρέπει να μιλήσετε και για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι καλό να γνωρίζει το κοριτσάκι σας, ότι όπως και τα άλλα έμβια όντα, έτσι και οι άνθρωποι αναπαράγονται. Μιλήστε στο παιδί σας για όλη τη διαδικασία της αναπαραγωγής και για τους κινδύνους που μπορεί να παραμονεύουν. Και εάν δεν νιώθετε άνετα με αυτή τη συνομιλία, τότε μπορείτε να ρωτήσετε έναν ειδικό, που θα σας συμβουλέψει πώς να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο θέμα.

Να θυμάστε, ότι είναι σημαντικό να μιλήσετε για την εφηβεία και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτή, όσο το δυνατόν πιο ανοικτά, έτσι ώστε η κόρη σας να είναι προετοιμασμένη για τις μελλοντικές αλλαγές.