REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα δίδυμα


5 Ιουλίου 2015

Στις ΗΠΑ, περίπου τρεις στις 100 έγκυες γυναίκες γεννούν δίδυμα ή τρίδυμα. Και σε όλο τον κόσμο οι δίδυμες κυήσεις είναι σε άνοδο. Παρόλα αυτά, ακόμη και οι γυναίκες που είναι ήδη μητέρες, δεν μπορούν να ξέρουν τι να περιμένουν, όταν γυρίσουν σπίτι με δύο μωρά.  

Και ενώ είναι αλήθεια, ότι τα δίδυμα μπορεί να φέρουν διπλή χαρά, από την άλλη μεριά η ανατροφή τους μπορεί επίσης να είναι αρκετά δύσκολη. Για αυτό όσες μαμάδες γυρνάνε σπίτι με δίδυμα νεογέννητα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν ένα χρονοδιάγραμμα, όσο αφορά τη σίτιση και τον ύπνο. Τώρα θα αναρωτιέστε αν μπορείτε να θηλάσετε ταυτόχρονα και τα δύο μωρά. Κι όμως μπορείτε! Αλλά, χρειάζεται συντονισμός και υπομονή. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να τα ταΐζετε εναλλάξ με μπιμπερό, το οποίο θα έχει μητρικό γάλα.

Τα νεογέννητα δίδυμα μπορεί σίγουρα να παραμείνουν στην ίδια κούνια αρχικά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι να αρχίσουν να κινούνται και τότε πρέπει να πάνε σε ξεχωριστά κρεβάτια, για να μη ξυπνάει το ένα το άλλο. Είναι σημαντικό να μη ξεχνάτε ότι όπως όλα τα αδέλφια, έτσι και τα δίδυμα ανταλλάσουν τα ίδια μικρόβια. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν και τα δύο, μπορείτε να τα έχετε σε ξεχωριστά δωμάτια, μέχρι να αναρρώσει το ένα από τα δύο. Δεν μπορείτε να μηδενίσετε τον κίνδυνο, αλλά έχετε τη δυνατότητα να τον ελαχιστοποιήσετε.

Τα ομοζυγωτικά δίδυμα είναι ίδια εμφανισιακά. Άρα, καλό είναι να ενθαρρύνετε τις διαφορές μεταξύ τους και να μην τα συγκρίνετε. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και αδυναμίες και τα δίδυμα δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορεί η μια σας κόρη να λατρεύει το μπαλέτο και ή άλλη σας κόρη να αγαπάει τη ζωγραφική. Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να υποστηρίξετε αυτή τη διαφορετικότητα και να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν το καθένα τη δική του προσωπικότητα. Για παράδειγμα, επιλέξτε διαφορετικά ονόματα και μην τα ντύνετε με τα ίδια ρούχα. Όσο πιο ανεξάρτητα γίνουν, τόσο πιο εύκολη θα είναι η μετάβαση τους στην ενήλικη ζωή και στην ανάπτυξη της ατομικής ταυτότητας.