REAL LIFE FAMILY MATTERS

Καλοκαιρινές διακοπές: Τι σημαίνουν για τα παιδιά μας;


14 Ιουλίου 2015

fe87c31430d18dfd5919e58a723de289καθετα.jpg

Οι διακοπές με τα παιδιά μας μπορούν να είναι η ωραιότερη οικογενειακή εμπειρία. Τι σημαίνουν όμως οι καλοκαιρινές διακοπές για ένα παιδί; Το σίγουρο είναι ότι δεν σημαίνουν το ίδιο για τους μικρούς και για εμάς τους μεγάλους. Για ένα παιδί μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό (ίσως και καθόλου) να δει καινούρια μέρη, να κάνει τουρισμό ή να «αποδράσει» από όλους και όλα. Αυτές οι φράσεις αντικατοπτρίζουν περισσότερο τις δικές μας ανάγκες. Αντίθετα, για ένα παιδί είναι σημαντικό να ζήσει μία χρονική περίοδο όπως ταιριάζει «στα μέτρα του», και αυτή την ευκαιρία θα πρέπει να του την προσφέρουμε επισημαίνει η Κατερίνα Περικλέους, Ειδική Παιδαγωγός Επιστημονική Συνεργάτης Πρότυπου Κέντρου Λόγου και Μάθησης «Λεξιμάθεια».

Και τι σημαίνει διακοπές «στα μέτρα τους»; Σημαίνει διαφορετικό πράγμα για κάθε παιδί. Για παράδειγμα, ένα κινητικό και δραστήριο παιδί θα επιζητά αθλητικές δραστηριότητες, κολύμπι, ποδήλατο κι γενικά δραστηριότητες που θα το βοηθήσει εκτονώσει το περίσσευμα ενέργειας του. Το να μείνει κλεισμένο ένα κινητικό παιδί σε ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, φανταστείτε πόσο τραυματικό θα είναι γι’ αυτό το παιδί αλλά και για τους γονείς του. Αντίθετα, παιδιά λιγότερο δραστήρια θέλουν στις διακοπές τους περισσότερο χρόνο ηρεμίας για να αποφορτιστούν από το έντονο πρόγραμμα του χειμώνα με τα μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Λίγη απομόνωση, συντροφιά με ένα βιβλίο και το παιδί αυτό θα νιώσει ευτυχισμένο!

«Μαμά θέλω να παίξω κι άλλο…»

Θυμηθείτε όμως ότι και στις διακοπές προτεραιότητα όλων σχεδόν των παιδιών είναι το παιχνίδι. Ιδίως για τα μοναχοπαίδια το καλοκαίρι είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά και να παίξουν μαζί τους. Το παιχνίδι μεταξύ των παιδιών υπερτερεί σε σχέση με το παιχνίδι μεταξύ ενήλικα και παιδιού. Ίσως αξίζει να δώσει κανείς σημασία σε αυτά που λέει ο εξαίρετος ψυχαναλυτής-παιδοψυχίατρος Nτόναλντ Γουίνικοτ: «Yπάρχουν πολλά στοιχεία στο παιχνίδι που οι μεγάλοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν… Στην πραγματικότητα, όταν οι μεγάλοι παίζουν μ’ ένα παιδί, το φυσιολογικό “τρελό” στοιχείο που εμπεριέχεται στο παιδικό παιχνίδι μοιάζει ξαφνικά παράλογο. Έτσι, αν δεν υπάρχουν άλλα παιδιά, το παιδί αναχαιτίζεται στο παιχνίδι και χάνει την ευχαρίστηση που δίνουν η ασυνέπεια, η έλλειψη ευθύνης και η παρορμητικότητα… Tο παιχνίδι τού φαίνεται ανόητο… Tα παιδιά που παίζουν μαζί έχουν μια απέραντη ικανότητα να εφευρίσκουν λεπτομέρειες του παιχνιδιού και να παίζουν για μεγάλα διαστήματα, χωρίς να κουράζονται». Φροντίστε λοιπόν τα παιδιά σας να παίζουν με συνομήλικους για να έχει το παιχνίδι την αξία πρέπει και εσείς λίγο χρόνο για εσάς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr