Σημαντικές σκέψεις που πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015
dc990ce6ccedb47a1de6a264ef23ecf1καθευα.jpg

Αν έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε ένα μωράκι, καλό είναι να σκεφτείτε μερικά πράγματα, πριν μείνετε έγκυες, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένες. Και αυτό γιατί το μωρό σας ήδη από τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη, είναι αρκετά ευαίσθητο σε βλάβες.

Πότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό για την εγκυμοσύνη;

Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την εγκυμοσύνη, ανά πάσα στιγμή, ακόμη και πριν σκεφτείτε να μείνετε έγκυος. Εκφράστε του τις ανησυχίες σας και μιλήστε του σχετικά με τις συνήθειες σας και τον τρόπο ζωής σας. Θα πρέπει επίσης, να δώσετε την ευκαιρία και στον μελλοντικό πατέρα να συζητήσει μαζί του, τυχόν απορίες που μπορεί να έχει.

Φυλλικό οξύ

Αρχίστε να παίρνετε φυλλικό οξύ πριν την εγκυμοσύνη. Η λήψη του φυλλικού οξέως πριν τη σύλληψη και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προλαμβάνει τις ανωμαλίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, άρα συμβάλει στη μείωση των διαταραχών που αφορούν τη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 0,4 mg  φυλλικού οξέος σε καθημερινή βάση. Για να το πάρετε μέσω της διατροφής, μπορείτε να τρώτε πολλά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, φρούτα όπως πορτοκάλια, πεπόνι και μπανάνες, γάλα και δημητριακά. Ωστόσο, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας, γιατί ενδέχεται να χρειάζεστε και ένα συμπλήρωμα.

Τι γίνεται με το βάρος;

Αν είστε υπέρβαρες, ο κίνδυνος για διαβήτη και για υψηλή αρτηριακή πίεση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι υψηλότερος. Επιπλέον, τα παραπανήσια κιλά μπορεί να σας δυσκολέψουν στην περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Άρα, πριν αποφασίσετε να μείνετε έγκυες, δείτε αν χρειάζεται να χάσετε βάρος, ώστε να μειώσετε τα προβλήματα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη, πριν κάνετε ένα μωρό, είναι οι συνήθειες σας. Αν καπνίζετε και πίνετε αλκοόλ, τότε πρέπει να γνωρίζετε, ότι κατά τη διάρκεια της κύησης, θα κόψετε και τα δύο. Διότι το τσιγάρο και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο ή ακόμα και μια αποβολή. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αποβολή, αιμορραγία, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Επίσης, συνδέεται με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), όπου τα βρέφη πεθαίνουν ξαφνικά, χωρίς καμία προφανή αιτία. Το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS), οδηγώντας σε πολλές γενετικές ανωμαλίες, όπως ψυχικά προβλήματα, αργή ανάπτυξη, ανωμαλίες στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε το αλκοόλ τελείως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Όπως, γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, πριν μείνετε έγκυες είναι καλό να προετοιμάσετε το σώμα σας, ώστε να μην αντιμετωπίστε κανένα πρόβλημα υγείας εσείς και το μωρό σας. Τέλος, μιλήστε από νωρίς με τον γυναικολόγο σας, ώστε να σας λυθούν όλες οι απορίες και να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε.