REAL LIFE FAMILY MATTERS

4 τρόφιμα που μισούσαμε ως παιδιά αλλά αγαπάμε ως ενήλικες


27 Ιουλίου 2015

large-1καθετυα.jpg

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες τα παιδιά γεννιούνται με μια ενστικτώδη επιθυμία για γλυκά και αλμυρά τρόφιμα, και μια ενστικτώδη απέχθεια προς το ξινό και το πικρό. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να εξηγήσει και τις προτιμήσεις τους στα γλυκά και στα πατατάκια. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε η γεύση μας αλλάζει και δυστυχώς σε προχωρημένη ηλικία μειώνεται. Αρχίζουμε λοιπόν και δοκιμάζουμε και τις ξινές τροφές και πολλές φορές μας αρέσουν.

Με βάση ένα άρθρο στο Popular Science παρατίθεται μια λίστα με 4 τρόφιμα που μισούσαμε όταν ήμασταν παιδιά, αλλά μάθαμε να αγαπάμε καθώς μεγαλώναμε.

Αβοκάντο. Πολλοί από εμάς όταν ήμασταν παιδιά, κοιτάζαμε το αβοκάντο σαν κάτι αηδιαστικό και δεν θέλαμε καν να δοκιμάσουμε τη σαλάτα που μας πρόσφερε η μαμά μας. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Mail on-line, το αβοκάντο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με το πιο μισητά τρόφιμα των παιδιών. Παρόλα αυτά, τώρα που γίναμε ενήλικες, αυτό το φρούτο αποτελεί το βασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Πολλοί ερευνητές υποψιάζονται, ότι τα παιδιά μισούν το αβοκάντο λόγω της ασυνήθιστης υφής του και όχι λόγω της γεύσης του.

Μαύρη σοκολάτα. Δεν τη μισούσαμε ακριβώς στην παιδική μας ηλικία, αλλά δεν την αγαπάγαμε κιόλας. Μεγαλώνοντας όμως, η μαύρη σοκολάτα εγκαταστάθηκε στο ντουλάπι μας. Αν και μελέτες υποστηρίζουν ότι πολλοί μάθανε να αγαπάνε τη σκούρα σοκολάτα, ώστε να τρώνε κάτι γλυκό και υγιεινό ταυτόχρονα.

Λαχανάκια Βρυξελλών. Ως παιδιά ούτε μας πέρναγε από το μυαλό να δοκιμάσουμε αυτά τα πράσινα μικρά λαχανικά! Κάθε επίσκεψη στην κουζίνα, ενώ η μαμά έβραζε τα λαχανάκια Βρυξελλών, την ακολουθούσε και ένας μορφασμός αηδίας. Τώρα, ως ενήλικες τα αγαπάμε! Υπάρχουν τόσοι πολλοί και νόστιμοι τρόποι για να μαγειρευτούν τα λαχανάκια Βρυξελλών, που απορούμε πως δεν τα τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά.

Τυρία. Μερικά τυριά μας άρεσαν, όταν ήμασταν μικροί κάποια άλλα πάλι τα απεχθανόμασταν. Ένα παράδειγμα απέχθειας, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι το Cheddar, το οποίο βγήκε το πιο μισητό τυρί στα παιδιά. Και αυτό οφείλεται στη  μυρωδιά, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για να κάνει ή όχι ένα τρόφιμο ελκυστικό στα παιδιά. Βέβαια ενδεχομένως εξακολουθεί να μην αρέσει το συγκεκριμένο τυρί σε πολλούς ενήλικες, όμως σίγουρα η γκάμα των προτιμήσεων έχει μεγαλώσει.