REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν το παιδί μου δεν πίνει γάλα...


4 Αυγούστου 2015

child_milk.jpg

Πολλοί γονείς αισθάνονται ανήσυχοι, όταν το παιδί τους δεν θέλει να πιει γάλα. Είναι αλήθεια ότι αυτό το ρόφημα περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών και για την προώθηση της ανάπτυξης γενικότερα. Εάν τα παιδιά αρνούνται το γάλα, τότε οι γονείς ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν ασβέστιο,  πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα παιδιά 2-3 χρονών έχουν ανάγκη δύο φλιτζάνια γάλα την ημέρα. Στα 4 έτη πρέπει να έχουν ως στόχο τρία φλιτζάνια την ημέρα, όπως και οι έφηβοι.

Εφόσον το παιδί σας αρνείται πεισματικά να δοκιμάσει γάλα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί μπορεί να πάρει τα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός του από άλλες τροφές. Δείτε παρακάτω μερικούς συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε, αν το μικρό σας δεν θέλει να δει το γάλα ούτε ζωγραφιστό:

  • Φτιάξετε ένα smoothie φρούτων μαζί με ένα κεσεδάκι γιαούρτι.
  • Κάντε mini-πίτσες με σάλτσα και βάλτε 40 γραμμάρια τριμμένο τυρί, που ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι γάλα.
  • Δώστε στο μικρό σας ½ φλιτζάνι τυρί cottage με κομμάτια ανανά.
  • Επίσης, αν το παιδί σας δεν μισεί τόσο πολύ το γάλα, μπορείτε να δοκιμάσετε να του το προσφέρετε, μαζί με τα αγαπημένα του δημητριακά ή σαν σοκολατούχο ρόφημα.

Όταν τα γαλακτοκομικά δεν αποτελεί επιλογή

Υπάρχουν όμως, μερικά παιδιά που είτε λόγω τροφικών αλλεργιών, είτε επειδή είναι χορτοφάγοι οι γονείς τους, άρα και εκείνα, δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εφικτό  να καλύψουν τις ανάγκες ασβεστίου και βιταμίνης D από άλλες πηγές. Όπως, για παράδειγμα έχετε τη δυνατότητα να δώσετε στο μικρό σας δημητριακά ή χυμούς εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Επίσης, το γάλα σόγιας με ασβέστιο είναι μια καλή επιλογή για αυτές τις περιπτώσεις, όπως και τα όσπρια, το λάχανο και το σπανάκι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν το παιδί σας έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά, καλύτερα να μην επιχειρήσετε να του δώσετε γάλα από άλλα ζώα, όπως από κατσίκα, αλλά να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο.