REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πότε να κόψετε το μπιμπερό στο μωρό σας


10 Αυγούστου 2015

Baby-drinking-water-from-a-bottle-main.jpg

Πολλά μικρά παιδιά συνδέονται με το μπιμπερό τους. Όμως, δεν μπορούν να το έχουν για πάντα, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να απογαλακτιστούν από το μπουκάλι. Γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε το μικρό σας να αποχωριστεί το μπιμπερό του.

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν την εισαγωγή ενός φλιτζανιών γύρω από τη στιγμή που το μωρό σας είναι 6 μηνών. Φυσικά το σίγουρο είναι ότι πολλές κούπες θα καταλήξουν στο πάτωμα, αλλά κάθε αρχή και δύσκολη. Από την ηλικία των 12 μηνών, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να κρατήσουν ένα φλιτζάνι και να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Όμως, μην αποκόψετε απότομα το μπουκάλι αλλά σταδιακά, ξεκινώντας από τα γεύματα. Εάν για παράδειγμα το μικρό σας πίνει τρία μπουκάλια γάλα κάθε μέρα, δώστε του το πρωινό σε ένα ποτήρι. Ίσως στην αρχή χρειαστεί να το ενθαρρύνετε, εξηγώντας του ότι πλέον είναι μεγάλο παιδί και πρέπει να χρησιμοποιεί το κύπελλο του. Μετά από μερικές μέρες αντικαταστήστε το μπιμπερό και τις υπόλοιπες ώρες μέσα στην ημέρα.

Κάθε φορά που το μικρό σας χρησιμοποιεί το κύπελλο του, να το επαινείτε, ώστε να το ενθαρρύνετε για την επόμενη φορά. Μπορείτε επίσης, να του αγοράσετε ένα δικό του φλιτζάνι με τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια, και με αυτό το κόλπο μπορεί να αποχωριστεί πιο εύκολα το μπιμπερό του. Εάν βλέπετε ότι, δεν επιμένει και δεν θέλει να πιεί το γάλα από το ποτήρι του, τότε μάθετε μήπως αναζητάει κάτι άλλο στη πραγματικότητα, όπως μια αγκαλιά ή έχει βαρεθεί και θέλει να παίξει. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει πανικός, γιατί το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και αργά ή γρήγορα θα απογαλακτιστεί από το μπιμπερό του.