REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μικρά μυστικά για να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο


30 Αυγούστου 2015

4324fa2203f044091da9b9d3e36809f6kaueta.jpg

Μπορείτε να θυμηθείτε τι σας έκανε ευτυχισμένους, όταν ήσασταν παιδί; Ίσως θυμάστε, ότι περνάγατε πολύ χρόνο με τους γονείς σας ή ότι τους βοηθούσατε σε μια εργασία. Τώρα που είστε πλέον εσείς γονείς, ξέρετε τι κάνει το παιδί σας ευτυχισμένο; Πολύ συχνά τα πιο απλά πράγματα μπορούν να κάνουν το μικρό σας χαρούμενο. Εδώ είναι μερικά πράγματα που θα κάνουν το παιδί σας, ακόμα πιο πολύ χαρούμενο και θα νιώσει ότι το αγαπάτε.

Απενεργοποιήστε το smartphone σας. Όταν μπείτε στο σπίτι, κλείστε για λίγο το κινητό σας και δώστε τη πλήρη προσοχή στο παιδί σας. Η Σουηδική κυβέρνηση έκανε μια δημοσκόπηση και ανακάλυψε ότι το 33% των παιδιών παραπονιούνται, ότι οι γονείς τους είναι όλη την ώρα στα smartphones τους.

Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και όλα τα gadgets όταν τρώτε. Τα γεύματα είναι μερικές σπάνιες στιγμές, όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια και μπορεί να συζητήσει τα γεγονότα της ημέρας. Δεν υπάρχει λοιπόν, λόγος όταν τρώτε με το παιδί σας να έχετε ανοικτή τη τηλεόραση, κλείστε την και απολαύστε ο ένας τη παρέα του άλλου. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι, όσα παιδιά απολάμβαναν τα γεύματα μαζί με τους γονείς τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή στο μέλλον.

Ένα φιλί κάθε μέρα, εκτός ό,τι δείχνει αγάπη και τρυφερότητα, μειώνει τις πιθανότητες να γίνει το παιδί επιθετικό, αντικοινωνικό ή να εκδηλώσει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Όταν το μικρό σας νιώθει ότι το αγαπάτε, αποκτάει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και γίνεται πιο εξωστρεφές στις εκδηλώσεις του.

Αν θέλετε να επικοινωνείτε με το παιδί σας, τότε να το κοιτάτε κατευθείαν στα μάτια. Η επαφή με τα μάτια, είναι πολύ σημαντική στη μικρή ηλικία, ιδίως στη σημερινή εποχή που όλοι είναι κολλημένοι στον υπολογιστή ή στο κινητό. Είναι επίσης, ένα καλό μάθημα για να διδάξετε στο μικρό σας, ότι η οπτική επαφή είναι μια σημαντική κοινωνική δεξιότητα.

Όσοι έχετε μικρά παιδιά, πρέπει να αδράξετε την ευκαιρία και να τους διαβάζετε κάθε βράδυ από ένα παραμύθι. Είναι στιγμές που θα τις θυμάστε και οι δύο με χαμόγελο και ζεστασιά. Επίσης, αυτή η συνήθεια είναι μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης για εσάς με το παιδί σας. Και το επιπλέον πλεονέκτημα είναι, ότι το διάβασμα βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού σας.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνετε το μικρό σας ευτυχισμένο, από το χαμόγελο; Αν κάθε φορά που το βλέπετε του χαμογελάτε, θα νιώσει αμέσως αγάπη και ζεστασιά. Σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές, που θα πρέπει να το επιπλήξετε, αλλά τις υπόλοιπες μπορείτε να είστε με το χαμόγελο.

Μην διακόπτετε τις ιστορίες του. Όταν το παιδί σας, διηγείται μια ιστορία για το τι συνέβη στο σχολείο, πρέπει να το ακούτε προσεχτικά. Αν είστε πολύ απασχολημένοι και το αγνοείτε, υποφέρει και γίνεται δυστυχισμένο.