REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι χαρές και οι αγωνίες που μόνο οι θετοί γονείς καταλαβαίνουν


6 Σεπτεμβρίου 2015

9c3167bdb6c1adbf2fbb27ab1fceb69dkauya.jpg

Για τα περισσότερα παιδιά, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη θετός γονιός, είναι η κακιά μητριά στη Σταχτοπούτα. Από μικρή ηλικία τα παιδιά θεωρούν φυσιολογικό, ότι όλοι οι συνομήλικοι τους μεγαλώνουν με τους βιολογικούς τους γονείς και σπανίως τους μιλάει κάποιος, ότι υπάρχουν και θετοί γονείς. Το να είσαι γονιός είναι δύσκολο, αλλά το να παίρνεις τη θέση του ενός άλλου γονέα, ακόμα και αν δεν υπάρχει στη ζωή, είναι ακόμη πιο δύσκολο. Αν λοιπόν, έχετε αποφασίσει να κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα και να υιοθετήσετε ένα παιδί, είναι καταπληκτικό και παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές, που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Καταρχήν θα πρέπει να είστε έτοιμοι με το γεγονός, ότι δεν μπορείτε, ούτε και θα πρέπει, να αντικαταστήσετε την πραγματική οικογένεια του παιδιού. Ακόμα και αν το παιδί σας, σας αποκαλεί μαμά και σας αγαπάει πραγματικά, πρέπει να σεβαστείτε το γεγονός, ότι θα αγαπάει και τους βιολογικούς του γονείς και μπορεί να θελήσει να τους γνωρίσει, αν δεν τους έχει δει ποτέ. Η βιολογία έκανε έτσι τα πράγματα, που ένα παιδί νιώθει πάντα συνδεδεμένο με τους γονείς που το γέννησαν. Αλλά, εκτός από εκείνους, είναι σίγουρο ότι αγαπάει και εσάς, που του προσφέρετε μια όμορφη ζωή και του δείχνετε απέραντη αγάπη.

Αν υιοθετήσετε ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορεί στην αρχή να διαπιστώσετε ότι δεν σας ακούει. Μπορεί να νιώθει, ότι δεν ανήκει στην οικογένεια σας και να αγνοεί εσκεμμένα τα αιτήματα σας. Όμως με υπομονή και αγάπη, θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και τον σεβασμό του. Προσπαθήστε να του δείχνετε ότι, είστε εκεί για εκείνο και ότι δεν σκοπεύετε να φύγετε. Μιλήστε μαζί του και συζητήστε τις ανησυχίες σας, πάντα βέβαια με προσοχή, για να μην υπερβείτε τα όρια.

Από την άλλη μεριά, μπορεί να μην είστε οι βιολογικοί γονείς, αλλά μπορείτε να πάρετε όλες τις χαρές, που προσφέρει ένα παιδί στο σπίτι. Διότι πλέον εσείς είστε η οικογένεια του και εσείς θα το διαβάσετε για το σχολείο, θα παίξετε μαζί του και θα ετοιμάσετε τα αγαπημένα του κουλουράκια. Αν είναι μεγάλο σε ηλικία, θα πάτε για ψώνια και θα μιλήσετε για τις σχέσεις. Θα νιώσετε αφάνταστη ευτυχία με ένα πιτσιρίκι στο σπίτι και θα δεθείτε σαν να ήταν το βιολογικό σας παιδί.

Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή (κατά πάσα πιθανότητα θα είναι), αλλά στη συνέχεια θα υπάρξει μια μέρα που η θετή σας κόρη, θα σας παρουσιάζει στους φίλους της, ή όταν ο θετός σας γιος θα σας προσκαλεί να τον δείτε να παίζει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Και τότε θα νιώσετε απέραντη ευτυχία και ολοκλήρωση. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και θάρρος, και τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν!