REAL LIFE FAMILY MATTERS

Εγκυμοσύνη: Τρώγοντας για δύο;


23 Αυγούστου 2015

pregnancy-grainsκαθευα.jpg

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, ώστε να έχετε μια υγιής εγκυμοσύνη. Αν τρώτε ισορροπημένα, ενώ είστε έγκυος, θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα, να έχετε ένα φυσιολογικό βάρος και θα συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Πολλές όμως, έγκυες νομίζουν ότι πρέπει να τρώνε για δύο. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, γιατί οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται μόνο κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και η αύξηση του βάρους εξαρτάται από τα κιλά που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Μια υγιής γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη, χρειάζεται περίπου από 1800 μέχρι και 2000 θερμίδες. Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι ανάγκες της αυξάνονται στις 300 θερμίδες και αυτό πάντα σε σχέση με το βάρος που είχε πριν και με το ύψος της. Αυτές οι θερμίδες μπορούν να καλυφθούν με ένα φρούτο και ένα ποτήρι γάλα. Όμως, η πεποίθηση που έχουν πολλές γυναίκες, ότι πρέπει να τρώνε για δύο, μπορεί να τις παρασύρει σε μια υπερκατανάλωση φαγητού. Αυτό δημιουργεί υπερβολική αύξηση βάρους, που μπορεί να είναι δύσκολο να χαθεί μετά τη γέννηση του μωρού. Από την άλλη μεριά, όσες δεν λαμβάνουν επαρκής τροφή, μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι, καλό είναι αν έχετε απορίες για τη διατροφή σας, να αναζητήσετε μια επαγγελματική βοήθεια, για να καθορίσει ποιο είναι το πιο σωστό διατροφικό πρόγραμμα, που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τις πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων που το μωρό σας θα ωφεληθεί, αν τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

  • Βάλετε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κρατάνε τα επίπεδα της ενέργειας σας, αλλά και του σακχάρου στο αίμα σας, σταθερά. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών, όπως είναι τα γλυκά, τα πατατάκια, το άσπρο ρύζι.
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Για την ανάπτυξη του μωρού, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παίζουν σημαντικό ρόλο. Όχι μόνο προσφέρουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες και ασβέστιο για γερά κόκαλα και δόντια, αλλά το γάλα που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, γίνεται μια καλή πηγή για την υγεία των οστών. Να μη ξεχνάτε ωστόσο, να προτιμάτε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • Κρέας, ψάρι, αυγά και πουλερικά. Αυτή η ομάδα παρέχει πρωτεΐνη καλής ποιότητας απαραίτητη για την ανάπτυξη του μωρού, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου. Τα ψάρια εκτός από την παροχή πρωτεϊνών, είναι επίσης μια καλή πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που είναι γνωστό, ότι προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
  • Όσπρια, φασόλια, φακές. Τα φασόλια, οι φακές, η σόγια και τα προϊόντα σόγιας είναι καλές πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους. Πάρτε τα  σε συνδυασμό με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να βελτιώσετε την ποιότητα των πρωτεϊνών. Η ομάδα αυτή παρέχει επίσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες, που απαιτούνται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, που είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Φρούτα και Λαχανικά. Μια ποικιλία βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ινών βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, συμβάλλοντας σε μια υγιής εγκυμοσύνη. Όπως για παράδειγμα το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β) που είναι απαραίτητο για να αποτραπούν οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, είναι τα εσπεριδοειδή, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.