REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ένα υγιές ξεκίνημα για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας


10 Σεπτεμβρίου 2015

a0b5e231d0f875c818f1dcfb94165588kaueya.jpg

Οι διατροφικές  επιλογές της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην μελλοντική υγεία των παιδιών της. Οι γυναίκες που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, γεννάνε παιδιά με λιγότερες γενετικές ανωμαλίες και με ένα φυσιολογικό βάρος. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «έναν υγιεινό τρόπο ζωής»; Για τις έγκυες γυναίκες η υγιεινή ζωή περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων, που εξασφαλίζει μια επαρκή πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων και την συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα. Όμως οι υγιεινές επιλογές δεν σταματάνε, γιατί όταν το μωρό γεννηθεί πρέπει να θηλάσει, ώστε να λάβει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Μελέτες έχουν δείξει, ότι ο θηλασμός παρέχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Εκτός από τη σωστή διατροφή, είναι σημαντική και η άσκηση, διότι τα παιδιά που είναι ενεργά, έχουν λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, από εκείνα που περνούν την παιδική τους ηλικία μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης ή ένα video game.

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι μελλοντικές μαμάδες χρειάζονται μια ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες και τις περισσότερες φορές πρέπει να πάρουν και κάποιο συμπλήρωμα. Αν και η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να χάσουν βάρος, από την άλλη μεριά οι έγκυες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη περίοδο ως μια δικαιολογία, για να φάνε παραπάνω. Οι θερμίδες που πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαρτώνται από μια σειρά πραγμάτων, όπως ο δείκτης μάζας σώματος σας (BMI) πριν από την εγκυμοσύνη, την ταχύτητα με την οποία θα κερδίσει βάρος, την ηλικία και την όρεξη. Οι έγκυες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κάνουν παιδιά με παραπάνω κιλά. Επίσης, η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Οφέλη και θηλασμός

Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες, ώστε το μωρό να λάβει τη βέλτιστη διατροφή. Επιπλέον, μια έρευνα που διεξάχθηκε στη Σουηδία έδειξε, ότι ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας ήταν μικρότερος σε όσα παιδιά είχαν θηλάσει, σε σχέση με εκείνα που έπιναν γάλα εμπορίου. Όσο πιο αργά αρχίζει το βρέφος να τρώει στερεά τροφή, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να αποκτήσει φυσιολογικό βάρος ως ενήλικας.