REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι πέντε τύποι μητέρας


1 Οκτωβρίου 2015

Η αποστολή της μητέρας είναι ιερή και κοινή για όλες τις γυναίκες, όμως η διαδρομή εξαρτάται από τον τύπο στον οποίο ανήκει. Τι είδους λοιπόν, μητέρα είναι η δική σας; Τελειομανής, απρόβλεπτη ή η καλύτερη σας φίλη;

  1. Τελειομανής μητέρα. Τα έχει όλα υπό έλεγχο και η εμφάνιση του παιδιού της είναι το παν για εκείνη. Τα παιδιά της έχουν τη τάση να γίνονται πολύ αυστηρά με τον εαυτό τους και συχνά νιώθουν ανεπαρκή. Επίσης, έχουν την αίσθηση ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί και τους κρίνει συνέχεια. Το θετικό είναι, ότι συνήθως τα παιδιά που έχουν μια τελειομανής μαμά, ως ενήλικες γίνονται πολύ υπεύθυνοι, αξιόπιστοι και μπορούν οι άλλοι να βασιστούν πάνω τους.
  2. Η καλύτερη φίλη. Ο συγκεκριμένος τύπος μητέρας βλέπει τα παιδιά της ως φίλους, προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει τη ευθύνη του καθορισμού των ορίων.  Αντ αυτού συνήθως τα παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο του ενήλικα, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τη σημασία των ρόλων μέσα στην οικογένεια. Επίσης, μπορεί να αποκτήσουν τον φόβο της απόρριψης και να νιώθουν ότι δεν τους αγαπάει κανένας. Το θετικό είναι, ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν και έχουν τη μαμά τους σαν φίλη τους, όταν γίνουν γονείς, μπορούν να βρουν τις ισορροπίες και να θέσουν όρια.
  3. Η δυναμική μητέρα. Ο ρόλος της είναι να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο και τα μικρά της θα καταλάβουν από νωρίς ό,τι σχεδόν πάντα υπερισχύει η γνώμη της. Εξάλλου η μαμά τους έχει πάντα δίκιο. Όσα παιδιά μεγαλώνουν με τη συγκεκριμένη μητέρα, αμφιβάλουν για τις ικανότητες τους και δυσκολεύονται να πάρουν μια απόφαση. Το καλό είναι ότι μπορεί ως ενήλικες, να γίνουν πιο διορατικοί και διαισθητικοί με τους άλλους ανθρώπους.
  4. Η απρόβλεπτη. Αυτή η μητέρα είναι υπερβολικά συναισθηματική και συνήθως οι πράξεις της εξαρτώνται από τη διάθεση της.  Αυτό το είδος είναι το πιο χαοτικό από όλα τα υπόλοιπα, δημιουργώντας κρίσεις συναισθηματικές, τις οποίες μεταδίδει και στα παιδιά της. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με μια παρορμητική μητέρα, μαθαίνει από νωρίς να «διαβάζει» τους ανθρώπους και τις καταστάσεις, προκειμένου να διαχειρίζεται τα ισχυρά συναισθήματα των άλλων. Η ενσυναίσθηση είναι μια κοινή ικανότητα στα παιδιά που έχουν τη συγκεκριμένη μητέρα.
  5. Η ισορροπημένη. Είναι η μαμά που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τις προηγούμενες τέσσερις. Είναι συναισθηματικά ισορροπημένη και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά της, να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες. Η ίδια δεν είναι τέλεια, αλλά έχει δεσμευτεί με τη μητρότητα. Επίσης, τα παιδιά της νιώθουν, ότι αγαπιούνται και μπορούν να ξεκινήσουν καινούριες σχέσεις με άλλους ανθρώπους, χωρίς να τους κατακλύζει ο φόβος της απόρριψης.