REAL LIFE FAMILY MATTERS

4 εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν μετά τον τοκετό


13 Οκτωβρίου 2015

de4f870196695fc57ceaab9b89e9f70bκαθυεα.jpg

Σίγουρα έχετε διαβάσει ή έχετε ακούσει ότι συμβαίνουν διάφορες αλλαγές μετά τον τοκετό. Και συνήθως οι πρώτες μέρες συνοδεύονται από συναισθήματα ευφορίας και εγρήγορσης. Όμως, γνωρίζετε πραγματικά όλες τις αλλαγές; Μήπως υπάρχουν και κάποιες, που δεν σας τις έχουν πει και δεν τις έχετε διαβάσει πουθενά; Δείτε παρακάτω μερικά πράγματα, που συνήθως συμβαίνουν μετά τη γέννα και δεν τα γνωρίζατε.

Καταρχήν, μην εκπλαγείτε αν νιώθετε νευρικές αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας. Αυτό το συναίσθημα είναι φυσιολογικό και κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Μπορεί όμως, να νιώθετε και εντελώς διαφορετικά, όπως να έχετε μια περίεργη ηρεμία. Και αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει γιατί απελευθερώνονται οι ενδορφίνες. Αυτές είναι ομάδες πρωτεϊνών, που παράγονται στον εγκέφαλο και η δράση τους είναι ευεργετική, γιατί σας ηρεμούν, βελτιώνουν τη διάθεση και δημιουργούν αισθήματα ευδαιμονίας.  Όμως, σε λίγες ώρες μετά από τον τοκετό οι ορμόνες σας θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, γι αυτό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα αυτά τα περίεργα συναισθήματα.

Αφού γεννήσετε το μικρό σας αγγελούδι, μπορεί να μην ενδιαφέρεται να θηλάσει. Πιθανόν έχετε ακούσει, ότι είναι σημαντικό το μωρό σας να θηλάσει το συντομότερο δυνατό και αυτό είναι αλήθεια. Όμως, πολλά βρέφη με το που έρθουν σε επαφή με το στήθος της μητέρας τους, αρνούνται να τραφούν. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, γιατί σιγά σιγά και με υπομονή το μωρό σας θα αρχίσει να θηλάζει, αρκεί να μην το στρεσάρετε. Επίσης, καλό είναι να ζητήσετε από τη μαία να σας βοηθήσει, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το ταΐζετε σωστά και επαρκώς.

Όταν θα επιστρέψετε στο σπίτι θα φοράτε σερβιέτα, γιατί μπορεί να έχετε αιμορραγία, η οποία  ενδέχεται να συνεχιστεί και για 6 εβδομάδες. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι γνωστό ως λοχεία, και είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Σιγά σιγά η απώλεια άιματος αρχίζει να μειώνεται, μέχρι που εξαφανίζεται εντελώς.

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο ακράτειας. Για μερικές μέρες μετά τον τοκετό ενδέχεται να βιώσετε αυτή τη δυσάρεστη συνέπεια. Συνήθως είναι μια πολύ μικρή διαρροή ούρων, όταν για παράδειγμα γελάτε, και αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των μυών του κόλπου. Όμως, μην αγχωθείτε, γιατί καθώς περνάει ο καιρός, οι μύες σας επανέρχονται στο φυσιολογικό και η ακράτεια γίνεται παρελθόν.