REAL LIFE FAMILY MATTERS

4+1 ενοχλητικές συνήθειες των παιδιών


21 Οκτωβρίου 2015

9c3a60eb493193818231a4ce8915e00cκαθτεα.jpg

Είναι φυσικό όλα τα παιδιά να έχουν κάποιες ιδιοτροπίες και κάποιες φορές να τις χρησιμοποιούν για να δοκιμάσουν τα όρια σας. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε και να χάνετε τη ψυχραιμία σας, γιατί πολλές από τις συμπεριφορές είναι φυσιολογικές και μειώνονται ή εξαφανίζονται όταν τα παιδιά μεγαλώνουν. Δείτε μερικές από αυτές, οι οποίες μπορεί να σας φαίνονται ενοχλητικές.  

Πολλά παιδιά όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία, σκαλίζουν τη μύτη τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι συνηθισμένη, αλλά επίσης είναι και κοινωνικά απαράδεκτη. Προσπαθήστε να αποσπάτε τη προσοχή των παιδιών σας κάθε φορά που βάζουν το χέρι στη μύτη τους και επίσης, να πλένετε τα χέρια τους, ώστε να μην εξαπλωθούν τυχόν μικρόβια.

Όταν ξαφνικά βλέπετε το παιδί σας να γράφει τον τοίχο του σαλονιού, σίγουρα δεν είναι και από τις πιο όμορφες εικόνες. Όμως, είναι κάτι που μπορεί να τύχει στον οποιοδήποτε, κυρίως όταν το μικρό σας θέλει να σας βγάλει εκτός ορίων ή αν αποζητά την προσοχή σας. Για να αποφύγετε το γεγονός να γίνουν όλοι οι τοίχοι του σπιτιού σας χρωματιστοί, μπορείτε να αγοράσετε στον μικρό Πικάσο ένα πίνακα για να ζωγραφίζει τις δημιουργίες του.

Μήπως το παιδί σας θέλει να του διαβάζετε κάθε βράδυ το ίδιο βιβλίο και να του λέτε το ίδιο τραγούδι; Κι όμως είναι πολύ συνηθισμένο αυτό στα παιδιά, όσο κουραστικό και αν σας ακούγετε. Διότι μπορεί το μικρό σας να έχει κολλήσει με μια ιστορία και να θέλει να την ακούει συνέχεια. Όμως, δεν είναι κάτι αρνητικό, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μάθει να προσέχει τις λεπτομέρειες και να χρησιμοποιεί σωστά το λεξιλόγιο. Μεγαλώνοντας μπορείτε να του προτείνετε ένα άλλο βιβλίο, αλλά προς το παρόν αφήστε το να απολαύσει αυτό που έχει αγαπήσει.

Μιλάτε και πριν πάτε να τελειώσετε μια πρόταση, το παιδί σας διακόπτει συνέχεια τη κουβέντα. Τα περισσότερα παιδιά είναι ανυπόμονα και δεν μπορούν να περιμένουν να τελειώσει η συζήτηση, για να ρωτήσουν αυτό που θέλουν. Όμως, πρέπει να μάθετε στο μικρό σας ότι δεν είναι σωστό να διακόπτει και ότι πρέπει να περιμένει να τελειώσει ο άλλος και μετά να ρωτήσει αυτό που θέλει. Αν από την άλλη μεριά, υποκύπτετε κάθε φορά που το παιδί σας απαιτεί τη προσοχή σας, θα συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά και ως έφηβος και τότε δεν θα είναι τόσο διασκεδαστικό.

Μεταξύ των 9 και 18 μηνών μερικά παιδιά δαγκώνουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το δάγκωμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού. Πολλά μικρά δαγκώνουν, είτε εξαιτίας την οδοντοφυΐας, είτε για να δουν την αντίδραση σας, είτε επειδή θέλουν να τραβήξουν τη προσοχή σας. Αν και το δικό σας παιδί έχει τη τάση να δαγκώνει, την επόμενη φορά δοκιμάστε να του αποσπάσετε τη προσοχή με κάτι που του αρέσει. Η τιμωρία δεν είναι συνήθως απαραίτητη σε αυτή την ηλικία, δεδομένου ότι το δάγκωμα είναι φυσιολογικό και τα περισσότερα παιδιά δεν συνειδητοποιούν, ότι οι ενέργειές τους μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους άλλους.