REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρώτο μπάνιο του μωρού


31 Οκτωβρίου 2015

how-bathtime-stimulates-a-babys-brainκαθετα.jpg

Όταν φτάνει η στιγμή να κάνετε μπάνιο το μωρό σας, σίγουρα νιώθετε άγχος. Αναρωτιέστε πως θα το κρατάτε, ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού και ποια του δωματίου και πόσο νερό πρέπει να έχει η μπανιέρα. Όταν όμως, λύσετε όλες αυτές τις απορίες, θα διαπιστώσετε ότι η ώρα του μπάνιου είναι μια πολύ όμορφη στιγμή, όπου το μωρό σας θα λατρέψει και θα χαλαρώσει.

Αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό καλό είναι να το πλένετε στον νιπτήρα, διαφορετικά μπορείτε να το βάλετε σε ειδική μπανιέρα. Είναι σημαντικό να έχετε προετοιμαστεί πριν αρχίσετε να το πλένετε, όπως να έχετε εκ των προτέρων το αφρόλουτρο και να έχετε ρυθμίσει τη θερμοκρασία του νερού, ώστε ο πρωταρχικός σας στόχος εκείνη τη στιγμή να είναι η χαλάρωση του μωρού. Γεμίστε τη μπανιέρα περίπου 15εκ. η στάθμη και ελέγξτε το νερό να μην είναι καυτό αλλά χλιαρό. Για να διαπιστώστε τη θερμοκρασία του, πρέπει να βάλετε το χέρι σας μέχρι τον αγκώνα και όχι μόνο τη παλάμη σας.

Αν νιώθετε άγχος προσπαθήστε να ηρεμήσετε, γιατί θα μεταδώσετε τη νευρικότητα και στο μωρό σας. Η οπτική επαφή μαζί του το βοηθάει να νιώθει ασφαλές. Μπορείτε επίσης, να του μιλάτε γλυκά ή να του πείτε ένα νανούρισμα ή ακόμα καλύτερα να του αφηγηθείτε τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Πρώτα γδύστε το μικρό σας με απαλές κινήσεις και κρατήστε το με το ένα χέρι από τους ώμους και το κεφάλι και με το άλλο κρατήστε τον ποπό του. Ύστερα ρίξτε του λίγο νερό στο σώμα του, για να το συνηθίσει και αρχίστε να το πλένετε. Μπορείτε να του κάνετε και ένα απαλό μασάζ, ώστε να το βοηθήσετε να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο. Πριν του λούσετε τα μαλλιά, ρίξτε λίγο σαμπουάν στο χέρι σας και αρχίστε να τρίβετε απαλά το κεφάλι του. Όταν τελειώσετε το πλύσιμο, ξεβγάλετε το μωρό σας με χλιαρό νερό και ύστερα στεγνώστε το με μια πετσέτα. Επίσης, δώστε προσοχή στο αφρόλουτρο και στο σαμπουάν που χρησιμοποιείτε, ώστε να είναι ειδικά για βρέφη, γιατί έχουν πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα. Τέλος, όσο το μωρό σας θα μεγαλώνει τόσο θα απολαμβάνει το μπάνιο και όταν αρχίσει να αντιλαμβάνεται περισσότερα, τότε θα αναζητά να του γεμίζετε τη μπανιέρα και να παίζει με τα αγαπημένα του παιχνίδια.