Γιατί κλαίνε τα μωρά;

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015
8a959b1659854c66fa46f2926a3b4d91καθετα.jpg

Όταν το μωρό σας κλαίει ως γονείς αγχώνεστε και κάνετε τα πάντα για να σταματήσετε το κλάμα του. Όμως, δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι τα μωρά επικοινωνούν με αυτό τον τρόπο και αρχίζουν να κλαίνε γιατί θέλουν κάτι να σας πουν. Αν και εσείς μάθετε τις σωστές τεχνικές θα μπορέσετε να το βοηθήσετε και να το χαλαρώσετε.

Το πιο σημαντικό είναι να είστε εσείς ήρεμοι, γιατί έτσι μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει με το μικρό σας και δεν σταματάει με τίποτα το κλάμα. Να θυμάστε επίσης ότι δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι γονείς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας, να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τις στιγμές που το μικρό σας είναι ήρεμο.

Τα μωρά κλαίνε για πολλούς λόγους και είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο να κατανοήσετε τις διαφορές που υπάρχουν στο κλάμα του μωρού σας, αλλά όσο περνάει ο χρόνος θα γίνετε όλο και καλύτεροι. Θα ακούτε τις φωνές του και ανάλογα με την ένταση θα καταλαβαίνετε ότι πεινάει ή ότι είναι κουρασμένο.

Προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αλλαγές της διάθεσης του μωρού σας. Για παράδειγμα αν έχει ένταση το μεσημέρι, μπορεί να θέλει να κοιμηθεί. Τα βρέφη εκτός από το κλάμα στέλνουν και άλλα μηνύματα που μπορεί οι ενήλικες να μην τα παρατηρούν, όπως είναι το τρίψιμο των ματιών ή ένα χασμουρητό. Επίσης, μη ξεχνάτε ότι η σχέση με το μωρό σας είναι αμφίδρομη, έτσι ώστε αν νιώθετε κατάθλιψη ή άγχος, αυτά τα συναισθήματα θα επηρεάσουν και το μικρό σας και δεν θα μπορεί να ηρεμήσει.

Τα μωρά συνήθως γκρινιάζουν όταν έχουν βρεγμένη πάνα, επειδή πεινάνε, νυστάζουν, επειδή βαριούνται ή θέλουν να ρευτούν. Εάν κλαίνε περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στους κολικούς. Η αιτία του κολικού, που επηρεάζει ένα στα πέντε βρέφη, δεν είναι σαφής. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος ή με τις τροφικές αλλεργίες. Αν παρατηρείτε το μωρό σας να κλαίει χωρίς λόγο και για πολλές ώρες, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.